RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hilarry Clinton potpisala je izručenje zločinaca Edina Džeke i Raseme Handanović zvane Zolja

Napisano 22.12.2011. 08:33

Vlasti SAD-a izručile su jučer pravosuđu BiH Edina Džeku, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u Trusini kod Konjica. Kako doznajemo, zrakoplov kojim je Džeko prebačen u BiH iza 11 sati je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo i nakon provedene procedure pod jakim osiguranjem Edin Džeko je odveden u Sud BiH.

Proveden u pritvor


Na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, nakon provedene procedure, iz SAD-a je vlastima BiH izručen Edin Džeko, rođen 14. ožujka 1972. u Drugovićima, općina Gacko, državljanin BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Edin Džeko je sa sarajevske zračne luke proslijeđen u pritvor te predan postupajućem tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Bivši je pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Vrhovnom zapovjedništvu Armije Republike BiH „Zulfikar“ i pod istragom je Tužiteljstva BiH, a osumnjičen je za ratni zločin u selu Trusina kod Konjica počinjen 16. travnja 1993. Osumnjičen je za sudjelovanje u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece. Istragom u navedenom predmetu Tužiteljstvo BiH je utvrdilo da je osumnjičeni Džeko, s posljednjim poznatim prebivalištem u Jablanici, u međuvremenu postao nedostupan pravosuđu BiH te da se nalazi u SAD-a, nakon čega su započete aktivnosti za njegov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH, navodi se iz Tužiteljstva BiH koje izražava zahvalnost pravosudnim i policijskim institucijama SAD-a na pomoći u pronalasku i izručenju osumnjičenog pravosuđu BiH.

Stiže uskoro i Zolja


Kako doznajemo, i Rasema Handanović Zolja (38), bivša pripadnica specijalne postrojbe “Zulfikar” Armije RBiH, bit će izručena BiH iz Amerike do Nove godine. Izručenje Džeke i Zolje potpisala je Hilarry Clinton nakon nedavnog sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Dugo vremena se nije uopće znalo gdje se nalaze Džeko i Handanović, ali lobiranjem određenih ljudi iz BiH, oni su locirani. Izručenje ovog dvojca pomoći će i u daljnjem procesuranju odgovornih za ratne zločine nad Hrvatima u BiH.

 

HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi