RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Turska prekinula odnose s Francuskom nakon usvajanja zakona o zabrani negiranja genocida!!

Napisano 23.12.2011. 10:07

Turska prekinula sve odnose s Francuskom, nakon usvajanja zakona o zabrani negiranja genocida

Turska je odlučila ukinuti posjete i zamrznuti političku i vojnu suradnju s Francuskom, koja je danas izglasala nacrt zakona o kažnjavanju osporavanja genocida nad Armencima koji je Turska uvijek negirala, izjavio je turski premijer.

Redžep Tajip Erdogan je izjavio pred novinarima da se ukidaju bilateralne posjete, da je turski veleposlanik u Parizu opozvan i da su "zajedničke vojne vježbe s Francuskom i sve vojne aktivnosti s ovom zemljom otkazane", u znak prosvjeda protiv usvajanja tog zakona.

Šef turske vlade je objasnio da je ovo prvi paket sankcija protiv Francuske, saveznice Turske u NATO-u, i da bi se "postupno" mogle uvesti i druge mjere.

"Ovaj nacrt zakona je usvojen uprkos našim upozorenjima. To će otvoriti neizlječive i teške rane u bilateralnim odnosima", dodao je on.

Zastupnici donjeg doma francuskog parlamenta usvojili su danas prijedlog zakona na osnovu koga će se ubuduće kažnjavati oni koji demantiraju postojanje genocida koji je izvršen nad Armenima u vrijeme raspada Otomanske imperije, prije skoro sto godina.

Zastupnici francuskog parlamenta su osudili "tursku propagandu", koja je pokušala izvršiti pritisak na njih kako ne bi usvojili ovaj zakon. U njemu se predviđa da će se za to djelo u Francuskoj ubuduće izricati kazne do godinu dana zatvora i do 45 tisuća eura, javile su agencije.

Ovaj zakon će se početi  primjenjivati tek pošto ga usvoji i senat francuskog parlamenta.
 
Kako prenosi Tanjug, Francuska je još 2001. službeno potvrdila da je nad Armenima na prostorima današnje Turske izvršen genocid u vrijeme raspada Otomanske imperije, krajem drugog desetljeća prošlog stoljeća.

U Ankari, u kojoj uporno demantiraju da je tada izvršen genocid nad Armenima, najavili su kontramjere protiv Francuske. Taj potez će, kako je službeno rečeno, imati "teške i nepopravive posljedice" po odnose i suradnju između dvije zemlje.

U Ankari se na udaru posebno našao Nicolas Sarkozy, koga optužuju da je povukao ovaj potez kako bi privukao glasove armenske dijaspore (oko 500.000 ljudi) na predstojećim predsjedničkim izborima.

U Parizu to demantiraju i ističu da se radi samo o konstatiranju "povijesnih činjenica".(R. I. /Dnevnik.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi