RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatica kandidatkinja za predsjednicu Čilea

Napisano 03.10.2017. 23:13

Čileanski predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori održat će se 19. studenog.

Carolina Goic Boroevic, čelnica Demokršćanske stranke, kandidatkinja je za predsjednicu Čilea. Goic potječe iz hrvatske obitelji.

Rođena je 20. prosinca 1972. godine u Santiagu. Nakon što joj je otac Pedro Danilo Goic Karmelic protjeran sa sveučilišta, poveo je obitelj u inozemstvo. U Salvadoru, Gvatemali i Ekvadoru su živjeli do 1986. Nakon povratka u domovinu, Goic završava srednju školi u studij za socijalnu radnicu. Na istom je fakultetu kasnije magistrirala ekonomiju, piše Hercegovina.info.

Stric joj je bivši biskup Alejandro Goic. Majka Maria Juana prezivala se Boroevic Yutronic. Ima dvije kćeri, Catalinu i Alejandru. Sa suprugom Christianom Kirkom oformila je obitelj u Punta Arenasu, gdje se počela baviti politikom.

Otac je jako utjecao na njene političke i društvene stavove. Pedro Goic bio je vođa Demokršćanske stranke i blizak suradnik bivšeg predsjednika Eduarda Frei Montalve. Bila je prva žena zastupnica regije Maggallanes i čileanske Antarktike; na to je mjesto izabrana 2005., a reizabrana četiri godine kasnije. 2013. postaje senatorica ove regije. Bila je članicom čilenasko-hrvatske međuparlamentarne grupe.

Čileanski predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori održat će se 19. studenog. Eventualni drugi krug predsjedničkih izbora bit će 17. prosinca. Prema anketi provedenoj prošlog mjeseca, Goic Boroevic nema puno šanse na izborima. Favorit je konzervativni Sebastian Pinera, a slijedi dvoje kandidata ljevice - Beatriz Sanchez i Alejandro Guillier.


Nema komentara

Anketa

Ustavi