RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Trump primio novog hrvatskog veleposlanika i napravio rijetko zabilježeno odstupanje od protokola

Napisano 10.09.2017. 23:20

Novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović predao je svoje vjerodajnice američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Kako saznajemo iz neslužbenih izvora, Trump je Šimunovića primio svega nekoliko dana nakon njegova dolaska u Washington, što je neuobičajeno brzo u diplomatskom protokolu.

Šimunović se, po istim izvorima, kod predsjednika Trumpa u razgovoru zadržao pola sata, što također nije uobičajena praksa. Kako neslužbeno saznajemo, Trumpa je zanimala situacija u Republici Hrvatskoj i službeni stav RH, kao članice NATO-a, o zemljama u okruženju.

Pjer Šimunović rođen je u Splitu 1962. godine. Nakon završetka studija komparativne književnosti te talijanskog i književnosti radio je kao vanjskopolitički novinar i analitičar. Stažirao je u Fondation Journalistes u Parizu i radio na BBC-ju kao novinar i producent.

Na Department of War Studies King’s Collegea u Londonu stekao je magisterij iz ratnih studija. Nakon što se vratio u Hrvatsku bio je zamjenik načelnika Odjela za analitiku u Ministarstvu vanjskih poslova, da bi u ožujku 2000. godine postao prvi tajnik i savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu. Od ožujka 2004. bio je nacionalni koordinator za NATO, da bi potom prešao u Ministarstvo obrane, gdje je četiri godine kasnije postao ravnatelj Uprave za obrambenu politiku i državni tajnik. Nakon toga imenovan je za veleposlanika u Izraelu., piše Dnevnik.hr. 

Govori engleski, francuski i talijanski, i autor je mnogih političkih i obrambenih studija koje je objavio u uglednim međunarodnim publikacijama. Dobio je i Spomenicu Domovinskog rata 1991.-92.


Nema komentara

Anketa

Ustavi