RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska bira trećeg predsjednika

Napisano 27.12.2009. 14:44

NAKON što su Hrvatsku u dva mandata predvodili Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, Hrvati  na petim po redu predsjedničkim izborima, među 12 kandidata, biraju svog trećeg predsjednika. Birališta su danas otvorena 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna šutnja, započeta 26. prosinca u ponoć.

Otvoreno je ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu. 124, biračka mjesta se nalaze u Bosni i Hercegovini. Pravo glasa na ovim izborima ima 4.495.006 birača.

Prema listi koju je 18. studenog objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), građani će moći birati između 12 predsjedničkih kandidata. To su: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Ne osvoji li u prvom krugu nitko od 12 kandidata više od 50 posto glasova (za izbor predsjednika je potrebna većina od minimalno 50 posto + jedan glas), drugi izborni krug će biti održan za dva tjedna, 10 siječnja i u njemu će snage odmjeriti dva kandidata s najvećim postotkom glasova iz prvog izbornog kruga.

Državno izborno povjerenstvo će o tijeku izbora za predsjednika Republike Hrvatske izvještavati javnost priopćenjima u kojima će biti navedeni podaci o odazivu birača - u 12 sati sa stanjem do 11 sati i podacima o tijeku izbora te u 17 sati sa stanjem do 16 sati i podacima o tijeku izbora. Po završetku izbora, DIP će u dvorani Josipa Šokčevića u zgradi Hrvatskoga sabora održati dvije konferencije za medije - prvu u ponoć, a drugu u ponedjeljak, 28. prosinca, u podne.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi