RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

GONG: Krši se izborna šutnja, a glasuju i mrtvi

Napisano 27.12.2009. 16:39

GONG je zaprimio dojave birača koji svjedoče o tome kako su neki nezavisni predsjednički kandidati kršili izbornu šutnju, a na biračkim popisima opet su se pojavili mrtvi građani.


Otvaranje biračkih mjesta za predsjedničke izbore i početak glasanja protekli su bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom, a promatrači GONG-a izvijestili su o slabom odazivu birača do 10 sati.

Rad biračkih odbora ocijenjen je od dobrog do odličnog, uz iznimke, a promatrači su dojavili mali broj kritičnih situacija, priopćio je GONG temeljem izvještaja promatrača s 205 biračkih mjesta i neanonimnih prijava građana.

Zabilježeno je jedno 40 minuta zakašnjelo otvaranje biračkog mjesta u Končanici (Vatrogasni dom) zbog kašnjenja glasačke kutije; provociranje promatrača GONG-a od strane članova biračkog odbora jednog biračkog mjesta (138) u Splitu. Na po jednom biračkom mjestu u Jastrebarskom i Karlovcu glasanje se odvija u jednoj, a glasačka kutija se nalazi u drugoj prostoriji.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana, uglavnom u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, te u nekoliko slučajeva i kršenja izborne šutnje.

Građanin je dojavio da je na biračkom mjestu Vidovci u Požegi na popisu birača osoba koja je preminula prije godinu dana, o čemu je birački odbor napravio bilješku i obavijestit će Ured za opću upravu.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su u najvećoj mjeri dojavljivali o ubacivanju letaka u sandučiće, a na nekim su mjestima i lijepljenju plakata. Najviše je prijava u vezi kršenja izborne šutnje stiglo za kandidate Milana Bandića, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića.

Građani su se u znatnoj mjeri raspitivali o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, budući da nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao, a javljali su i o promijenjene adrese biračkih mjesta, a da o tome nisu bili informirani te da nisu znali gdje trebaju ići glasati.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj.

Tijek izbora u Hrvatskoj kao i izborne vijesti iz BiH pratite na Hercegbosna.org

HINA


Nema komentara

Anketa

Ustavi