RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski Glas Berlin

Napisano 09.06.2010. 16:03
Hrvatski Glas Berlin

„Hrvatski glas Berlin“ se na webu pojavio siječnja 2010. godine. Izdaje ga novinarka Sonja Breljak, a bio je namijenjen Hrvatima u Berlinu, kao glasilo. Međutim potcijenjenje su mogućnosti weba. Danas  je „Hrvatski glas Berlin“ čitan više u svijetu nego u Berlinu.

Vlasnik i izdavač je diplomirana novinarka Sonja Breljak. Uređivački tim čine Sonja Breljak i Emil Cipar, a članovi užeg suradničkog tima su Ivo Dorotić, Anja Breljak i Danijel Divić.

Sonja Breljak i Emil Cipar su dugogodišnji suradnici hrvatskih medija. Emil bivši, a Sonja aktivni dopisnik „Slobodne Dalmacije“, „Žive zajednice“, „Matice“ i drugih. Njihov rad obuhvaća zajedno preko 30 godina praćenja iseljeništva.

Svjesni činjenice da globalne događaje ne možemo mjenjati, ograničili smo se na sitne ljudske sudbine iz kojih su vidljive posljedice tih događaja. One bi trebale poslužiti kao opomena, kao sitni kamenčić u mozaiku općih zbivanja.

Želimo spriječiti da se dijasporom manipulira i da ju tumače oni koji o njoj nemaju pojma. Mi znamo što je to dijaspora, dva puta smo „okaljeni“. Kao Hrvati iz Bosne smatrani smo dijasporom u Hrvatskoj, a zajedno s Hrvatima iz Hrvatske osjetili smo je i u Njemačkoj. Da to ne bi trajalo vječno prihvaćamo integraciju, dijalog kultura ...želimo sebe vidjeti kao ravnopravni član društva u kojemu živimo, ma gdje god to bilo. Razlozi našeg boravka u inozemstvu su različiti. Emil je došao početkom 70-tih iz gospodarskih, a Sonja 90-tih zbog posljedica rata.

Sonja Breljak

Imamo različite biografije, ali cilj nam je isti ...upornim radom srušiti predrasude, klišee, stereotipe... Sačuvati korijenje, biti ponosan na njih, a istovremeno prihvatiti globalne vrijednosti.

Drago nam je da su nam se pridružili pripadnici druge generacije Anja i DanijEmil Ciparel. Oboje su studenti njemačkih sveučilišta. Za tu generaciju prijeti posebna opasnost izgubiti se u globalnom, ostati bez korjenja...Na našim stranicama naći ćeš vijesti, najave, kolumne, priče, poeziju, književnost... Stavovi naših kolumnista su individualni stavovi, nastali iz njihove biografije, naobrazbe, iskustva... Želimo ih sve staviti u službu općeg poboljšanja percepcije dijaspore. Ne želimo da se priča o nama, nego tražimo da se priča sa nama.

Pozdravljamo čitatelje „HercegBosne“. Umrežavanjem svih Hrvata u svijetu činimo vrlo korisnu stvar. Različiti smo, ali to je upravo naše veliko bogatstvo. Želimo ojačati spremnost međusobne suradnje i pomoći, a to možemo samo ako ne zaboravimo tko smo i što smo.

http://www.hrvatskiglas-berlin.com/

Uredništvo Hrvatskog Glasa Berlina


Nema komentara

Anketa

Ustavi