RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ekumensko slavlje u Gospinoj crkvi na Cipru

Napisano 05.06.2010. 11:52
Papa na Cipru

Jedinstvo svih Kristovih učenika dar je koji treba izmoliti od Oca, u nadi da će ono ojačati svjedočenje Evanđelja u današnjem svijetu – rekao je Sveti Otac tijekom ekumenskoga slavlja u petak, 4. lipnja, u crkvi Agìa Kiriakì Chrysopolitissa, crkvi Presvete Gospe prekrivene zlatom, u Paphosu, koje je započelo pozdravom pravoslavnoga nadbiskupa Crysostomosa II.

Ta je crkva pravoslavno bogoštovno mjesto koje je nadbiskup otvorio i za katolike i anglikance, što je konkretni znak prijateljstva među Crkvama, a koje se nalazi na velikome arheološkom mjestu s ostacima starokršćanske bazilike iz IV. stoljeća. To je mjesto povezano i s prolaskom svetoga Pavla. Jedan od stupova je, naime, obilježen kao mjesto na kojemu je, prema predaji, apostol u misiji na Cipru bio vezan. Crkveno zajedništvo u apostolskoj vjeri – istaknuo je Papa – dar je i poziv na poslanje, kako bi svaki kršćanin nosio proročko svjedočanstvo uskrsloga Gospodina i njegova evanđelja pomirenja, milosrđa i mira. U tom kontekstu – dodao je – posebna opća skupština Biskupske sinode za Srednji Istok, koja će se u listopadu okupiti u Rimu, razmišljat će o važnoj ulozi kršćana na tom području, ohrabrit će ih u njihovu svjedočenju Evanđelja, te pomoći promicati jači dijalog i suradnju među kršćanima u cijeloj regiji.

Naglasivši kako se upravo s tog mjesta evanđeoska poruka počela širiti po cijelome carstvu, te kako je Crkva, utemeljena na apostolskome propovijedanju bila kadra usaditi korijene u cijelome, tada poznatome, svijetu, Sveti je Otac kazao kako Crkva na Cipru s pravom može biti ponosna na svoju izravnu vezu s propovijedanjem svetih Pavla, Barnabe i Marka, kao i na zajedništvo u apostolskoj vjeri koje ju veže sa svim Crkvama koje čuvaju isto vjersko pravilo. To zajedništvo, stvarno, iako nesavršeno, već nas sada ujedinjuje i potiče na nadvladavanje naših podjela, te na borbu kako bismo ponovno uspostavili ono puno vidljivo zajedništvo koje Gospodin želi za sve svoje sljedbenike – naglasio je Sveti Otac.

Istaknuvši nadalje kako je jedinstvo svih Kristovih učenika dar koji treba izmoliti od Oca, u nadi da će ono ojačati svjedočenje Evanđelja u današnjem svijetu, Papa je kazao da je Gospodin molio za svetost i jedinstvo svojih učenika upravo kako bi svijet uzvjerovao. Točno prije stotinu godina, na Misionarskoj konferenciji u Edinburgu, zbog jake svijesti o tome da su podjele među kršćanima bile prepreka širenju Evanđelja ustanovljen je suvremeni ekumenski pokret – primijetio je Sveti Otac. Danas trebamo biti zahvalni Gospodinu koji nas je, preko svojega Duha, posebno u posljednjih nekoliko desetljeća, doveo do ponovnoga otkrivanja bogate apostolske baštine podijeljene između Istoka i Zapada te, putem strpljivoga i iskrenog dijaloga, do pronalaženja putova za približavanje jedni drugima, nadvladavajući razilaženja iz prošlosti i gledajući na bolju budućnost.

Crkva na Cipru, koja je poput mosta između Istoka i Zapada, puno je pridonijela tome postupku pomirenja – primijetio je nadalje Sveti Otac te napominjući kako put koji vodi do cilja punoga zajedništva zacijelo neće biti bez teškoća, naglasio da se Katolička Crkva i Ciparska Pravoslavna Crkva zauzimaju u nastavku puta dijaloga i bratske suradnje. Neka Duh Sveti prosvijetli naše umove i ojača našu odlučnost, kako bismo zajedno mogli donositi poruku spasenja muškarcima i ženama našega doba, koji su žedni istine koja nosi pravu slobodu i spasenje, istinu čije je ime Isus Krist! – naglasio je na koncu Sveti Otac.

Nakon ekumenskoga slavlja papa Benedikt XVI. je u automobilu pošao u glavni grad Nicosiju, na drugoj strani otoka, završavajući tako prvi dan ovoga apostolskog putovanja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi