RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ICJ: Kosovska neovisnost nije kršenje međunarodnog prava

Napisano 22.07.2010. 19:17

Savjetodavno mišljenje ICJ-a pročitao je predsjednik suda Hisashi Owada koji je ustvrdio da međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i da stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo".

Mišljenje ICJ-a da kosovsko jednostrano proglašenje neovisnosti od Srbije u 2008. nije kršenje međunarodnog prava, moglo bi imati implikacije na separatističke pokrete diljem svijeta, ocijenio je Reuters koji mišljenje suda smatra "velikim udarcem za Srbiju".

ICJ-evo mišljenje moglo bi utjecati i na to da još veći broj zemalja prizna Kosovo, kao i na kosovsko približavanje članstvu u Ujedinjenim narodima.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je u listopadu 2008. incijativu službenog Beograda da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom utemeljenju te deklaracije.

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a, ICJ je morao donijeti savjetodavno mišljenje o srbijanskom pitanju koje je glasilo: "Je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?"

Rasprava je provedena u studenome 2009. godine. Mišljenje Međunarodnoga suda pravde, glavnog pravosudnog organa UN-a sa sjedištem u Den Haagu, nije obvezujuće.

Prije objavljivanja odluke u četvrtak Međunarodni sud pravde izjasnio se da je nadležan za davanje savjetodavnog mišljenja o jednostrano proglašenoj neovisnosti Kosova, na temelju zahtjeva rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Predsjednik ICJ-a Hisahi Owada izjavio je da pitanje o tome je li proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom spada u pravna pitanja, u skladu sa statutom suda i Poveljom UN-a.

Po Owadinim riječima, postavljeno je pitanje jasno i konkretno i glasi: je li proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom? To, dodao je, ne znači da se sud mora baviti pitanjem posljedica tog proglašenja.

"Sud se neće voditi političkim motivima, niti ga zanimaju političke implikacije", rekao je.

Deklaracija o neovisnosti Kosova, objavljena je 17. veljače 2008. godine. Međunarodni sud pravde pozvao je nakon odluke Opće skupštine UN-a iz listopada 2008. sve države članice koje imaju relevantne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Osim Srbije i Kosova pozivu su se odazvale još 29 države, među kojima su bile Sjedinjene Države, Rusija i Hrvatska. One su od 1. do 11. studenoga 2009. u usmenoj raspravi argumentirali svoja stajališta o tom predmetu.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je izrazio očekivanje da će mišljenje ICJ-a biti utemeljeno na osnovnim načelima međunarodnog prava te istaknuo kako je Srbija spremna za svaku odluku tog suda.

Kosovsku je nezavisnost priznalo dosad 69 država, među kojima i 22 zemlje Europske unije.

Kosovo ima oko dva milijuna stanovnika, 90 posto je Albanaca, a službeni Beograd i dalje ga smatra srbijanskom pokrajinom.

ICJ je od utemeljenja 1946. donio 25 savjetodavnih odluka u sporovima među državama, od kojih se velika većina poštuje.

Za današnje čitanje odluke ICJ-a bilo je akreditirano stotinjak novinara, što je najviše u njegovoj povijesti. Internetska stranica suda na kojoj je trebao biti izravan prijenos sjednice bila je nedostupna.


Nema komentara

Anketa

Ustavi