RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Indijski znanstvenici potvrdili sumnju: Mobilni telefoni krivi za nestanak pčela na Zemlji

Napisano 02.06.2010. 03:02

Pčele osjete signal mobitela!

DILJEM svijeta u posljednjih nekoliko godina alarmantno se smanjio broj pčela i dosad se nije znalo što je tome uzrok. Iako u pčela nije pronađena nikakva bolest, njihov broj dramatično opada. Dosad su među moguće uzroke navodili nepoznate viruse, pesticide, genetski inženjering sjemena i klimatske promjene, ali ni za što nisu pronađeni dokazi.

Nestanak velikog broja pčela počeo se primjećivati kroz opadanje zaliha voća i povrća za čije su oprašivanje najzaslužnije upravo pčele, prenosi Telegraph.

Znanstvenici sa Sveučilišta Punjab u Indiji napravili su pokus u koji su uključili dvije košnice pčela. U jednu košnicu su stavili mobilni telefon na kojem su dvaput dnevno simulirali poziv u trajanju od 15 minuta. U drugu košnicu su stavili imitaciju mobilnoga telefona koji nije davao nikakav signal.

Nakon tri mjeseca znanstvenici su otkrili da se broj pčela u košnici s aktivnim mobilnim telefonom znatno smanjio. Pčele izložene zračenju mobilnog telefona su se neobično ponašale, izlegle su znatno manje jajašaca i nisu proizvele med.

Ovim pokusom su znanstvenici u Punjabu potvrdili više godina spominjanu mogućnost da su mobilni telefoni krivci za tako rapidno izumiranje pčela na svijetu.

 

˝Kad jednom nestane pčela, čovjeku ostaje 4 godine života!˝- Albert Einstein (1879.-1955.)Čuo sam za ovaj podataka, ali nisam znao da ga je baš Einstein izrekao. :)

Autor: dudu | Napisano 02.06.2010. | (32) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(29)

A šta je sa bumbarima?

Autor: Graničar Jozo | Napisano 02.06.2010. | (27) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(29)

Anketa

Ustavi