RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Islamska država sravnila sa zemljom drevni katolički samostan

Napisano 21.08.2015. 22:01

“Islamska Država” je oskvrnula i do temelja razrušila drevni katolički samostan Mar Elian u sirijskom gradu Qarayatainu, oko 110 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Ekshumirali su grob sv. Eliana, kršćanskog mučenika iz rimskog razdoblja, buldožerima sravnili sa zemljom samostan, povijesni umjetnički biser, te snimke razaranja buldožerom postavili na društvene mreže, prenosi Jutarnji list.

Preklani u srpnju “Islamska Država” je u Raqqi otela opata samostana Mar Elian, isusovca o. Paola Dall’Oglia, o čijoj se sudbini više ne zna, a vjerojatno je smaknut.

Crkva oko koje se razvio samostan podignuta je 432. godine na mjestu gdje je po predaji sv. Eliana njegov otac, rimski časnik, umorio 284 osobe jer se nisu htjele odreći kršćanstva. Pri obnovi samostana 1969-1970 otkrivene su izvorne freske navodno iz VI stoljeća, dakle najstarije kršćanske u Siriji, prenosi Jutarnji list.

Mržnja “Islamske Države” nije ograničena ni fokusirana na kršćane. Na istom području su užasno prošli jazidi, a najgore muslimani šijiti, čije džamije znaju rušiti ne prazne, nego bombama dok su vjernici muslimani u njima.

Jabuka.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi