RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nadbiskup Tomasi: Zapad je ravnodušan na patnje kršćana

Napisano 26.08.2015. 13:54

O sadašnjoj svjetskoj krizi i o selilaštvu na Meetinga prijateljstva među narodima u Riminiju, 22. kolovoza 2015. govorio je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Govoreći o sadašnjoj krizi u svijetu, nadbiskup je rekao kako neke političke sile podupiru nejednakosti među državama, a te nejednakosti izazivaju ove nelagodnosti, primoravajući ljude da drugdje traže rješenja zbog kršenja njihovih prava ili zato jer im rat onemogućuje normalan život. Drugi vrlo važan vidik te krize jest gospodarstvo. Velike multinacionalne kompanije, te vrlo dobri trgovački odnosi između država koji pogoduju moćnijima, uvijek pozadi ostavljaju gospodarski slabije države – ustvrdio je nadbiskup Silvano.

Na primjedbu da su razvijene zemlje izazvale selilaštvo, rekao je kako je činjenice da se stanje na Bliskom istoku nakon provale u Irak neprestano pogoršava. S novim stanjem se moramo suočiti. Ujedinjeni su narodi na primjer nastali na kraju Drugoga svjetskog rata kako bi uspostavili mir među državama. Sad je pak pitanje kako donijeti mir u države. Svi vidimo posljedice djelovanja zapadnih država – kazao je nadbiskup Tomasi.

Na upit o spojivosti kršćanskih vrijednosti s integracijom selilaca, rekao je da su kršćani dužni prihvatiti duge. Gostoljubivost je odgovorno ponašanje prema potrebama ostatka ljudske obitelji. Ali opće dobro nalaže da se vodi računa o društvenoj ravnoteži. Rekao bih da se u prvom redu valja sučeliti s nastankom problema, pokušati shvatiti razlog seljenja ljudi; ako smo pak odgovorni za seljenje, onda moramo snositi posljedice – ustvrdio je nadbiskup dodajući:

S jedne je strane obveza prihvata, s druge pak strane, uvjeren sam, da postoji pravo na očuvanje vlastita identiteta, a u ovom je slučaju, čini mi se, u pitanju kršćanski identitet. Pred nazočnošću muslimanskih useljenika, kojima je vrlo teško prihvatiti neovisnost između politike i religije, između države i Crkve, rekli bismo svojim jezikom – da to izravno utječe na proces njihova uključivanja u naše društvo. Kako to izvesti? Mi moramo reći da postoje temeljne vrijednosti koje treba prihvatiti, a među tim vrijednostima je poštivanje društvenoga pluralizma, te odvojenost politike i religije, prihvaćanje normalnog demokratskoga procesa radi ostvarivanja mirna i poticajna života svih osoba koje dolaze izgrađivati zajednicu obogaćenu pridošlicama – ustvrdio je nadbiskup Tomasi.

Na primjedbu da svijet ne reagira na islamsko uništavanje kršćanskih obilježja na Bliskom istoku, rekao je da su kršćani najprogonjenija zajednica u svijetu. Zapad je ravnodušan na patnje kršćana. Premda se pojavljuju izrazi simpatije, ali osim Papina glasa, koji podsjeća na obvezu solidarnosti s progonjenom braćom, može se reći da je religija odstranjena s globalne političke pozornice, da ne znači ništa. Izgleda da ljudska prva kršćana ne vrijede kao i prava drugih osoba. Mislim da se takvo gledište ne može prihvatiti, a to moramo uporno isticati kako bi se stvorilo javno mnijenje koje će poticati i prisiljavati traženje političkoga rješenja – primijetio je nadbiskup Tomasi.

Na upit bi li vojna intervencija u Libiji pridonijela rješenju stanja na Bliskom istoku, nadbiskup je rekao kako dijalogom treba postići pomirbu u Libiji. Libijske bi skupine i razna plemena trebalo okupiti oko pregovaračkoga stola da se dogovore, da nađu izlaz iz nasilja u koje su se zaglibili. Kad se oni dogovore, onda bi oružane snage međunarodne zajednice imale jamčiti provedbu postignutoga sporazuma; samo je u tom slučaju poželjna vojna prisutnost oružanih snaga međunarodne zajednice – ustvrdio je Stalni promatrač Svete Stolice.

Osvrnuvši se na preustroj Organizacije ujedinjenih naroda, rekao je kako se više od trideset godina vodi rasprava o reformi Ujedinjenih naroda; od zajedničke smo odgovornosti, solidarnosti prema slabijem dijelu ljudske obitelji, na što je Drugi svjetski rat potaknuo te ustanove, prešli na apsolutni individualizam u kojem postoji sloboda bez odgovornosti, a to priječi globalno djelovanje koje je potrebno za rješavanje današnjih problema. Svojim posjetom Organizaciji ujedinjenih naroda Sveti Otac može potaknuti oživljavanje osjećaja solidarnosti i bratstva koje nam nalaže Evanđelje, a koje omogućuje učinkovito globalno djelovanje – zaključio je nadbiskup Tomasi.

KTA


Nema komentara

Anketa

Ustavi