RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izrael testirao proturaketni sustav

Napisano 07.01.2010. 01:54
Izrael je priopćio u srijedu da je uspješno testirao proturaketni sustav koji može pružiti aktivnu zaštitu od raketa koje posjeduju libanonski Hezbollah i Hamas u Gazi.

Ovaj sustav, nazvan "željezni svod" (iron dome), koji može presretati rakete kratkog dometa i granate, postaje operativan, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

"Prvi put je ovaj sustav testiran na više ispaljenih neprijateljskih raketa istovremeno. On ih je uspio neutralizirati s potpunim uspjehom", preciziralo je ministarstvo u priopćenju.

Superiorni radarski sustav uz podršku moćnih kompjutera za računanje balističkih parametara omogućuju rušenje više od 10 neprijateljskih projektila koji su istovremeno u zraku, ispaljenih iz različitih smjerova.

Sljedeća etapa će se sastojati u integraciji sustava u oružane snage.
U ljeto 2006. godine libanonski šiitski Hezbollah je ispalio više od 4.000 raketa na sjever Izraela i paralizirao tu regiju tijekom 34 dana, a milijun Izraelaca prisilio da odu u skloništa ili pobjegnu prema jugu.
Izrael smatra da Hezbollah ima danas arsenal od 40.000 raketa.
Naoružani ogranak islamističkog pokreta Hamas koji kontrolira pojas Gaze i druge palestinske naoružane grupe ispalile su posljednjih godina tisuće raketa i granata na izralska mjesta na jugu.

hercegbosna/fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi