RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Najtraženiji terorist - Porazio sam u Bosni Hrvate i Srbe, Siriju pretvaram u pakao

Napisano 09.01.2012. 11:37

Sirija - Član sirijskog parlamenta tvrdi da iza napada stoji Al-Zogbi

Najtraženiji terorist - Porazio sam u Bosni Hrvate i Srbe, Siriju pretvaram u pakao

■ Osama Bin Laden bio je uzor Loayu al-Zogbiju te ga je poslao da se u BiH bori na strani mudžahedina, motivira ih i opskrbljuje ih oružjem i novcem kao humanitarac UNHCR-a
■ Ako preživim pakao Sirije, poklonit ću se nad grobom Alije Izetbegovića
■ Al-Zogbi bio je akreditiran kao humanitarac i kod hrvatskog MVP-a
■ Iz Beča je preko Hrvatske ušao u BiH te se priključio brigadi Al-Mudžahed.
■ Ratovao je na Igmanu,u središnjoj Bosni i istočnom Mostaru

Sirijska vlast za tri samoubilačka napada, koja su odnijela stotine života u glavnom sirijskom gradu Damasku, optužuje Loaya al-Zogbija, vođu salafističkog islamističkog pokreta Al-Mouinoun (vjernici). Sirijci su uvjereni da iza njih stoji Loay al-Zogbi koji je na početku pobune u Siriji najavio da će državu pretvoriti u pakao sve dok ne padne režim Bashara al-Assada.
Loay al-Zogbi bio je jedan od suradnika Osame bin Ladena u Afganistanu, a početkom rata u BiH 1992. godine po njegovoj je naredbi sa skupinom mudžahedina iz Afganistana, preko Saudijske Arabije i Hrvatske, stigao u BiH.

Preko Beča u Hrvatsku

Da je glavni krivac za samoubilačke napade upravo Loay al-Zogbi, potvrdio je u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list član odbora za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta dr. Ahmed Munir te nam otkrio do sada nepoznate tajne o djelovanju terorista u Hrvatskoj i BiH.
- Mogu tvrditi da iza tri samoubilačka napada u Damasku stoji Loay al-Zogbi i Al-Mouinoun, organizacija srodna Al-Qa'idi - kazao je dr. Munir dodajući da ne zna gdje se on nalazi, ali kako je riječ o teroristu koji je ratovao u Afganistanu, BiH i Iraku. O Al-Zogbiju i njegovu ratnom putu u BiH te ispitivanju u sirijskim zatvorima dr. Munir kaže: - Prema vlastitom je iskazu iz Beča preko Hrvatske ušao u BiH te se priključio brigadi Al-Mudžahed. Ratovao je na Igmanu, u središnjoj Bosni i istočnom Mostaru. Zadatak je bio prebacivanje boraca, oružja i novca preko Hrvatske na teritorij BiH, pod okriljem saudijske humanitarne organizacije Al-Haramain.

Krivotvoreni dokumenti

Dokumenti su bili krivotvoreni, a kod njega je nađena i akreditacija UNHCR-a te akreditacija Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske kao „službenika humanitarne organizacije Al-Haramain“ s prebivalištem u Zagrebu, u Vrtlarskoj ulici 2.
Ahmed Munir napominje da je Al-Zogbi boravio i u Splitu. – Uz njega je bio još i pripadnik međunarodne terorističke mreže Abdulmuti al-Nemer koji je koordinirao aktivnosti terorističkih ćelija u Hrvatskoj i BiH kao glavni direktor islamske humanitarne organizacije koja je zapravo služila kao logistički punkt terorističke infrastrukture u obje zemlje - zaključuje Munir.
I sam Al-Zogbi potvrdio je svoj boravak u BiH govoreći o svom ratnom putu kada se nedavno preko Skypea obratio arapskim medijima.
- Drago mi je bilo braniti braću muslimane u BiH i nikada neću žaliti jer Alah je to naredio a mi smo Alahovi vojnici - kazao je Al-Zogbi. - Prošao sam ratišta na Igmanu, u središnjoj Bosni, istočnom Mostaru... Rat u BiH za nas je bio nešto posebno jer bili smo sudionici pobjede muslimanskog naroda nad nevjernicima.

Lekcija za pamćenje

Želja mi je bila je da poginem u BiH, ali Alah to nije htio i sada znam da mi je dao mi priliku da oslobodim braću muslimane u Siriji od sotone i nevjernika - poručio je terorist dodajući kako se želi vratiti u BiH i pokloniti nad grobovima braće mučenika i Alije Izetbegovića.
- Drago mi je što naše žrtvovanje u BiH nije bilo uzaludno jer je puno muslimana prihvatilo vjeru u pravom smislu i iskreno se nadam da će Bosna konačno postati islamska država - istaknuo je al-Zogbi.
- Najveće mi je zadovoljstvo u ratovanju u BiH to da smo i Srbima i Hrvatima nanijeli poraz i naučili ih lekciju koju će pamtiti cijeli život te se nikada više neće usuditi napadati našu braću muslimane znajući da ćemo im mi uvijek biti spremni pomoći te ih braniti - kazao je na Skypeu Loay al-Zogbi.

Nakon sirijskog zatvora gubi mu se trag

LIKOVANJE

■ Al-Zogbi je u BiH bio do 1995., a nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma vratio se u Afganistan. Uhićen je u Pakistanu i predan sirijskoj vlasti, no pušten je nakon tri i pol godine zatvora. Nakon izbijanja sukoba u Siriji, Loay al-Zogbi postao je najtraženija osoba, no gubi mu se svaki trag.
Povremeno se preko Skypea obraćao svojim sljedbenicima. - Zadovoljan sam što smo u BiH Srbima i Hrvatima nanijeli poraz i naučili ih lekciju te se nikada više neće usuditi napadati našu braću muslimane znajući da ćemo im mi uvijek biti spremni pomoći te ih braniti - poručio je nedavno.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi