RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Našli se na ručku - prvi susret pape s prethodnikom u povijesti

Napisano 24.03.2013. 10:51
Našli se na ručku - prvi susret pape s prethodnikom u povijesti

Jedinstveni trenutak u povijesti bio je današnji susret dvojice papa: Franje i njegova prethodnika Benedikta XVI. u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu pokraj Rima. Papa Franjo u bijelom helikopteru stigao je iz Vatikana na heliodrom u Castelgandolfu gdje ga je dočekao Benedikt XVI.

- Poslije leta od 20 minuta helikopter sa Svetim Ocem Franjom sletio je na heliodrom papinskih vila u Castelgandolfu gdje ga je dočekao papa u mirovini Benedikt XVI. - priopćio je ured za tisak Svete Stolice.

Na dočeku su bili i biskup mjesta Albano (pod koje spada Castelgandolfo), mons. Marcello Semeraro i direktor papinskih vila Saverio Petrillo. Papa i papa u mirovini zajedno su automobilom otišli u apostolsku palaču, priopćio je vatikanski ured za tisak.

Helikopter s papom Franjom poletio je iz Vatikana prema Castelgandolfu u 12,05 sati. Dakle, nakon prvog susreta na heliodromu, dvojica papa su automobilom otišli do papinske palače gdje su u privatnoj biblioteci razgovarali u četiri oka. Na trgu Liberta ispred papinske palače u Castelgandolfu okupili su se vjernici, te novinari iz cijeloga svijeta koji su izvan zidina papinske palače "pratili“ povijesni susret, ili kako su ga neki nazvali medijski "big bang“.

- Ne znamo kakav protokol primijeniti za taj događaj bez premca - iskreno su priznali u Vatikanu.

Važnu ulogu u susretu dvijece papa imao je mons. Georg Gaenswein, koji je suradnikom obojice. Osobnim je tajnikom Benedikta XVI., a istodobno je šefom Papinskog doma pa je bio uz Franju tijekom proteklih deset dana pontifikata Bergoglija. Ratzinger i Bergoglio su bili glavni suparnici za vrijeme konklave 2005., koja se opredijelila za Nijemca. U proteklih deset dana papa Franjo je više puta u svojim govorima spomenuo svoga prethodnika Benedikta XVI. počevši od dana kada je bio izabran za papu, 13. ožujka, kada je s pročelja bazilike sv. Petra pozvao više od 100.000 prisutnih vjernika da mole kako bi Gospodin blagoslovio, a Gospa čuvala Rimskog bisklupa u mirovini.

Franjo, čim je izabran za novog Rimskog biskupa, telefonirao je Benediktu XVI. u Castelgandolfo i najavio svoj dolazak njemu u posijet. Tijekom susreta s novinarim prije točno tjedan dana (16. ožujka), Franjo je kazao kako je u proteklim događajima glavnu ulogu imao Sveti Duh, koji je "nadahnuo Benedikta XVI. u donošenju odluke za dobrobit Crkve, te u usmjeravanju u molitvi i izboru koji su učinili kardinali“ u konklavi u Sikstinskoj kapeli. Franjo je u Benediktu XVI. govorio i kada je primio kardinale, kao i u homiliji tijekom svete mise njegova početka službe kao Rimskog biskupa. Govoreći veleposlanicima akreditiranima pri Svetoj Stolici, Franjo je podsjetio kako je Benedikt XVI. kritizirao "diktaturu relativizma“. Ta diktatura"ostavlja svakome da bude mjerilo samome sebi i stavlja u opasnost suživot među ljudima“, objasnio je Franjo u govoru veleposlanicima 22. ožujka.

vecernji.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi