RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obama pozdravio reformu američkog sustava zdravstva

Napisano 26.12.2009. 00:04

WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je senatsko usvajanje temeljite reforme novog sustava zdravstvene zaštite, kojom će se zdravstveno osiguranje proširiti na oko 30 milijuna sada neosiguranih Amerikanaca, nazvavši to povijesnim događajem.

Obama je rekao da je to zakonska mjera "koja nas približava kraju gotovo stoljeća stare bitke za reformu američkog sustava zdravstvene zaštite", prenijela je VoA. 

U glasanju u četvrtak ujutro senatori su se izjasnili uzduž stranačkih linija - 60 ih je glasalo je za reformu, a 39 protiv, dok su se republikanci jednoglasno protivili ovom zakonskom prijedlogu. 

Prije negoli predsjednik potpiše ovaj zakonski prijedlog i time ga pretvori u zakon, Senat i Zastupnički dom moraju usuglasiti svoje verzije. Dvije verzije istog prijedloga razlikuju se u nekoliko ključnih tačaka, što znači da bi postizanje kompromisa moglo potrajati. 

Prema predloženom zakonu, kojim se zdravstveno osiguranje širi na 31 milijun Amerikanaca koji ga sad nemaju, zabranjuje se osiguravajućim kompanijama da uskraćuju pravo na osiguranje zbog već postojeće bolesti. 

Predsjednik Obama i njegovi demokrati učinili su reformu zdravstvenog sustava svojim glavnim zakonodavnim prioritetom. 

Republikanski čelnici tvrde da je zakonski prijedlog odveć skup i da praktički znači vladino preuzimanje zdravstvene industrije. 

Čelnik senatske većine Harry Reid nazvao je glasanje   velikom pobjedom, rekavši da "potvrđuje kako je mogućnost da se živi zdrav život pravo a ne privilegija". 

Prije glasanje je vođe republikanske manjine u Senatu Mitch McConnel izjavio kako će on i njegove kolege nastaviti raditi na tome da ovaj zakonski prijedlog ne postane zakon, rekavši da "bitka još nije gotova". 

Dvostranački kongresni Ured za proračun saopćio je da će ova mjera koštati 871 milijardu dolara.

Tokom ranog jutarnjeg zasjedanja Senata na kojem je usvojena reforma zdravstvene zaštite predsjedao je – kako je i predviđeno američkim ustavom – dopredsjednik Joeseph Biden.

 

 

FENA


Nema komentara

Anketa

Ustavi