RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Švicarci ponovo glasaju, ovaj put o protjerivanju stranaca

Napisano 22.12.2009. 16:27

Još se nije stišala buka, izazvana nedavnim kontroverznim referendumom, na kojemu su se Švicarci izjasnili za zabranu gradnje minareta, a u ovoj alpskoj konfederaciji priprema se novi, još kontroverzniji plebiscit.

Pred parlamentom u Bernu je nova incijativa   ultradesne Švicarske narodne stranke (SVP), osokoljene neočekivanim uspjehom prethodnog referenduma – uvesti obvezno protjerivanje imigranata u težim slučajevima kršenja švicarskih zakona.

“Zalažemo se za znatno strože postupanje prema strancima, osuđenima za kršenje naših zakona. U slučajevima nekih određenih krivičnih djela trebalo je predvidjeti i mehanizam isključenja iz našeg društva bez posebnog postupka”, izjavio je Martin Hofman, jedan od inicijatora novog referenduma.

Za razliku od zabrane minareta, za koju se, prema anketama, očekivalo da će biti odbačena, za ovaj referendum može se tvrditi da će mnogo lakše proći.

Kako piše Neue Züricher Zeitung, a prenosi Slobodna, SVP je vrlo brzo, za samo dva-tri dana nakon objavljivanja nove inicijative, prikupio, umjesto traženih 100 tisuća, čak 230 tisuća potpisa građana. U inicijativi SVP konkretno je navedeno da bi protjerivanje bilo faktički automatsko za imigrante-počinitelje teških krivičnih djela kao što su ubojstva, silovanja i trgovina drogama, ali i za zlouporabe socijalnih prava.

bljesak.info

 


Švicarcima je više dosta da im stranci odlučuju o tome kako će njihova zemlja izgledati. Nemaju se tu imigranti i levičari što buniti, valjda je poanta demokracije da većina odlučuje, pa ako podupre ovu inicijativu, tada je to najbolje demokratsko rješenje po volji većine građana Švicarske.

Autor: Starfucker226 | Napisano 21.12.2009. | (27) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(36)

Bilo bi vrijeme da se Europa vrati Europljanima.
Bravo, Švicarci!

Autor: Hrvat | Napisano 22.12.2009. | (30) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(33)

ocistiti evropu od pogani nego sta a krecemo od Svicarske

Autor: ercegovac | Napisano 25.12.2009. | (34) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(30)

Vrijeme je da se vrati nasa Europa

Autor: Slavisa | Napisano 03.03.2010. | (26) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(27)

Anketa

Ustavi