RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Švicarci ponovo glasaju, ovaj put o protjerivanju stranaca

Napisano 22.12.2009. 16:27

Još se nije stišala buka, izazvana nedavnim kontroverznim referendumom, na kojemu su se Švicarci izjasnili za zabranu gradnje minareta, a u ovoj alpskoj konfederaciji priprema se novi, još kontroverzniji plebiscit.

Pred parlamentom u Bernu je nova incijativa   ultradesne Švicarske narodne stranke (SVP), osokoljene neočekivanim uspjehom prethodnog referenduma – uvesti obvezno protjerivanje imigranata u težim slučajevima kršenja švicarskih zakona.

“Zalažemo se za znatno strože postupanje prema strancima, osuđenima za kršenje naših zakona. U slučajevima nekih određenih krivičnih djela trebalo je predvidjeti i mehanizam isključenja iz našeg društva bez posebnog postupka”, izjavio je Martin Hofman, jedan od inicijatora novog referenduma.

Za razliku od zabrane minareta, za koju se, prema anketama, očekivalo da će biti odbačena, za ovaj referendum može se tvrditi da će mnogo lakše proći.

Kako piše Neue Züricher Zeitung, a prenosi Slobodna, SVP je vrlo brzo, za samo dva-tri dana nakon objavljivanja nove inicijative, prikupio, umjesto traženih 100 tisuća, čak 230 tisuća potpisa građana. U inicijativi SVP konkretno je navedeno da bi protjerivanje bilo faktički automatsko za imigrante-počinitelje teških krivičnih djela kao što su ubojstva, silovanja i trgovina drogama, ali i za zlouporabe socijalnih prava.

bljesak.info

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi