RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje - Izložba 60-ak portreta posavskih svećenika, redovnika i redovnica

Napisano 04.05.2012. 10:41

Orašje - Izložba 60-ak portreta posavskih svećenika, redovnika i redovnica

Kroz izložbu žele privući mlade da se odluče za neko od duhovnih zvanja

► Žetva je uistinu velika, puna je posla, a radnika je malo
► Dr. fra Marko Karamatić iznio je kratak presjek povijesti umjetničke tradicije na tlu Bosne i Hercegovine

Iz bogate kolekcije fra Nikole Bošnjaka od više od 350 vrijednih slikarskih djela u galeriji Ataonos u Ugljari nadomak Orašja otvorena je 16. izložba pod imenom „Žetva je velika, a poslanika je malo“, (Mt9,37).

Izloženi portreti

Izloženo je šezdesetak portreta uglednih posavskih svećenika, redovnika i redovnica koji su u posavskom kraju ostavili velikoga traga, poput biskupa J. J. Strossmayera, fra Martina Nedića, fra Ilije Starčevića i drugih.

Svečanom otvorenju izložbe koja će biti postavljena do 10. svibnja bili su nazočni mons. dr. Mato Zovkić, arhiđakon toliškog arhiđakonata, dr. Dražen Švagelj, predsjednik ogranka MH Vinkovci, te dr. fra Marko Karamatić.

Mons. dr. Zovkić prigodnim i nadahnutim riječima obratio se posjetiteljima izložbe zahvalio je fra Nikoli na izložbi portreta duhovnih zvanja, prisjetio se prvih spoznaja o umjetnosti i portretima kao i svećenika koji su utjecali na njegov duhovni poziv. Izrazio je želju da upravo izložba takve vrste bude poticaj mladima da se odluče za duhovna zvanja.

- Žetva je uistinu velika, puna je posla, a radnika je malo, stoga ova izložba neka bude poticaj mladima da se odvaže i sami razmišljaju a zatim i prihvate neko duhovno zvanje istaknuo je gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković.
- Pet dana rada više od 20 umjetnika iz Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Visokog, Sarajeva imat će za završnicu u vidu nove izložbe urađenih slika sa sakralnim motivima, crkvi i kapelica oraškoga kraja - kazao nam je fra Nikola.

Različita tematika

Do ljetne stanke najavio je i izložbu radova skulptora i kipara prof. Dejana Durakovića. Dr. fra Marko Karamatić iznio je kratak presjek povijesti umjetničke tradicije na tlu Bosne i Hercegovine. Istaknuo je respektabilan broj likovnih djela različite tematike sa širokim rasponom tema u zbirci slika i skulptura koje je nabavio fra Nikola.
„U njegovim izložbama ogleda se duboka zauzetost za promicanje umjetnosti na ovim prostorima gdje ništa ne ide lako“, rekao je dr. Karamatić.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi