RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa Franjo: Bez rada nema dostojanstva

Napisano 22.09.2013. 21:13
Papa Franjo: Bez rada nema dostojanstva

Ne želimo ovaj ekonomski sustav bez etike, koji stvara toliko boli, rekao je papa Franjo u Cagliariju, glavnom gradu otoka regije Sardinije koji je danas pohodio. Za drugo putovanje izvan Vatikana u Italiju, papa Franjo je ponovno izabrao otok, nakon što je bio na Lampedusi s izbjeglicama. Na Sardiniji, gdje ima čak 18 posto nezaposlenih, dakle govovo dvostruko više od talijanskog prosijeka, papa Franjo je kazao kako s gubitkom posla se gobi i dostojanstvo. Imao je pripremljen govor, ali je onda govorio nepogledavši u papire. Govorim ono što mi izlazi iz srca, objasnio je papa Franjo. 

Pohodio je svetište Gospe od Bonaria (dobroga zraka) na brdašcu iznad mora, koja je zaštitinicom moreplovaca. Sardinijski pomorci, obožavatelji Gospe, koji su 3. veljače 1536. stigli do rijeke Rio de la Plata su mjesto prozvali Buenos Aires (dobar zrak). 

Papa Franjo, govoreći o krizi i teškoj ekonomskoj situaciji, kazao je kako je njegova obitelj emigrirala u Argentinu tridesetih godina zbog krize. Izgubili su sve, a posla nije bilo, te su otišli u Južnu Ameriku da pokušaju iznova. 

– Ja još nisam bio rođen, ali za vrijeme svoga djetinstva čuo sam govoriti o tim patnjama. Poznajem ih dobro – rekao je Franjo.

– Moram vam kazati: budite hrabri. Ali svjestan sam kako moram učiniti sve što mogu kako ta riječ, hrabro, ne bude samo lijepa prolazna riječ, da ne bude samo osmijeh uz uljudno zauzimanje, zauzimanje Crkve koja dođe i kaže vam hrabro, ne, ja to ne želim. Želim da mi to hrabro dođe iznutra i nagna me da učinim sve kao pastir, kao čovjek. Moramo se sučeljiti s tim povijesnim izazovom solidarno i inteligentno – kazao je Franjo i naglasio: Tamo gdje nema posla nedostaje i dostojanstvo.Problem nezaposlenosti nije samo sardinijski ili talijanski ili nekih europskih zemalja, već globalni kao posljedica „svjetskog izbora ekonomskog sustava koji je doveo do te tragedije, koji u središtu ima idola koji se zove novac. Bog je htio da u središtu svijeta ne bude neki idol, već čovjek, muškarac i žena. Ali sustav bez etike u središtu ima idola koji se zove novac“, kazao je papa Franjo. 

Zatim jakim glasom kliće: „Rad, rad, rad. Ta vaša je jedna molitva jer rad znači dostojanstvo, donositi kući kruh“. 

Papa Franjo je kazao kako se treba promijeniti takav ekonomski sustav koji obožava novac i onda je smislio molitvu: „Gospodine moj, pogledaj nas, pogledaj ovaj grad, ovaj otok, gledaj naše obitelji. 

Gospodine, tebi nije manjkao rad, bio si stolar, bio si sretan. Gospodine, nemamo posla, idoli nam žele ukrasti dostojanstvo, nepravedni sustavi nam žele ukrasti nadu. Gospodine, nemoj nas ostaviti samima. Pomogni nam da si pomognemo međusobno kako bismo zaboravili malo na egoizam i u srcu osjetili sebe, nas, narod koji želi ići naprijed. Gospodine Isuse kojem nije nedostajao rad, podari nam rad i nauči nas da se borimo za posao i blagoslovi sve nas“. 

Papu Franju je pratilo više od sto tisuća hodoćasnika, a kada je govorio o radu i molio za rad, mnogi su plakali.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi