RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa Franjo: Prazne samostane treba dati izbjeglicama

Napisano 11.09.2013. 18:48
Papa Franjo: Prazne samostane treba dati izbjeglicama

Prazni samostani nisu potrebni Crkvi za stvaranje hotela i zarade. Prazne samostane treba dati imigrantima, kazao je papa Franjo tijekom posjeta centru Astalli, u središtu Rima, u kojem se pomaže izbjeglicama. Više od 30 godina se u ovom centru pomaže izbjeglicama koji bježe iz svojih zemalja pred ratovima i nasiljem.

Papa Franjo je u taj centar u Rimu, kojim upravljaju jezuiti i ima ih više u Italiji, stigao jučer poslije podne bez ikakve pratnje, bez osiguranja i osobnog tajnika, u plavom automobilu Ford Focus u kojem s njim bio samo zapovjednik vatikanske žandarmerije Domenico Giani. Saslušao je priče imigranata, a onda se u kapeli centra zadržao u kraćoj molitvi. Zatim se u obližnjoj crkvi Isusovaca susreo s 250 dobrovoljaca koji služe u četiri prihvatna centra kojima upravljaju isusovci.

- Što znači služiti? - zapitao je Franjo i odgovorio - Služiti znači prihvatiti osobu koja dolazi, nakloniti se onima koji potrebuju, držati ih za ruku, kao sto je s nježnošću i shvaćanjem činio Isus koji se sagnuo prati noge apostolima. Solidarnost je, međutim, riječ koja stvara strah u najrazvijenijem svijetu. Pokušavaju je neizustiti. Za njih je ta riječ gotovo psovka. Ali, to je naša riječ i znači prihvaćanje i davanje nade - kaže papa.

Za Crkvu je važno pružiti prihvat i promicati pravdu. To trebaju činiti svi svećenici i redovnice, to je normalno zauzimanje u svim župama i crkvenim pokretima, kazao je papa Franjo i onda uputio konkretan prijedlog, odnosno da se u praznim samostanima ugosti izbjeglice.

- Predragi redovnici i redovnice, prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novce. Prazni samostani nisu naši, već za Kristovo meso sto su izbjeglice. Gospodin nas poziva da živimo s velikodušnošću i hrabrošću prihvat u praznim samostanima. Dakako, to nije jednostavna stvar, potrebni su kriteriji, odgovornost, ali potrebna je i hrabrost. Već činimo mnogo, ali smo pozvani činiti više prihvaćanjem i podjelom s odlučnošću ono što nam je Providnost doniralo za služenje - kazao je papa Franjo.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi