RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Polarna svjetlost na Islandu

Napisano 11.12.2010. 14:41

UKOLIKO već sami niste imali priliku otputovati u neku od zemalja na sjeveru zemljine kugle te uživo promatrati čarobnu rapsodiju boja polarne svjetlosti, zahvaljujući 35-godišnjem islandskom fotografu Orvaru Thorgierssonu imate priliku uživati u nebeskoj čaroliji snimljenoj na Islandu.

Sjeverna polarna svjetlost naziva se aurora borealis, a ime je dobila prema rimskoj božici svitanja Aurori i grčkom nazivu za sjeverni vjetar, Boreas. Polarnu svjetlost uzrokuje Sunčev vjetar, odnosno struja vruće plazme koju Sunce izbacuje.

Prethodni solarni maksimum dogodio se 2000. godine, a prema procjeni Nase, onaj do kojeg će doći 2012. godine, biti će najveći od 1958. godine, a trebalo bi ga se vidjeti daleko prema jugu, pa čak i u Zagrebu i Rimu, koji se nalaze oko 45. stupnja zemljopisne širine! Solarni maksimum bi mogao uzrokovati i poremećaje u radu GPS sustava te mobilnih telefona.

Polarna svjetlost od 2007. je godine sve svjetlija i svjetlija, a znanstvenici predviđaju kako se 2012. godine, prema kozmičkom ritmu, očekuje pravi vatromet boja uzrokovanih solarnim maksimumom. Solarni krug, od jednog do drugog maksimuma, u prosjeku traje 11 godina, a varira između devet i 14 godina.

index.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi