RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Policiji u HNŽ-u potrebno pojačanje, čeka se dogovor hrvatskih i bošnjačkih političara

Napisano 18.02.2018. 23:16

Policajci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji već dulji niz godina čekaju na pojačanje u ljudstvu. Naime, u Upravi policije MUP-a nedostaje 278 policijskih djelatnika, a ukupno ima slobodno više od 300 radnih mjesta. Policajci nemaju ni mogućnost napredovanja. Uzrok svemu je politička kriza, odnosno spor hrvatskih i bošnjačkih političara, prenosi N1.

Policajci u HNŽ prisiljeni na improvizaciju. Nedostaje im gotovo jedna trećina operativnog sastava Uprave policije. Ako se stanje uskoro ne promijeni, kažu, nedostatak kadrova mogao bi se odraziti na terenu.

"Mi ne možemo sve sektore pokriti sa policijom, pokrivamo one sektore gdje se više događa kaznenih djela, krađa, odnosno razbojništava. Tako da smo prisiljeni da improviziramo na svim razinama", ističe Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNŽ.

Sva ova radna mjesta ispražnjena su uglavnom povećanim odlaskom radnika u mirovinu. Godišnje oko 50 radnika odlazi, što je na nivou odlaska jednog čovjeka tjedno. Nema upošljavanja, ali nema ni sankcioniranja onih koji nešto skrive. Policajci ne mogu napredovati u službi niti dobiti pojačanje. To nije moguće provesti jer je Policijskom odboru istekao mandat, a novi odbor nije formiran, te je u pitanju isključivo politički problem, kaže ministar Bevanda.

"Zadnje činovanje bilo je jako davno možda 2002. godine, zadnji konkurs za promicanje policijskih službenika u ministarstvu je bio 2013. godine. Nadam se da ćemo smoći snage i mudrosti da imenujemo taj policijski odbor u nekom vremenu da bismo završili i taj natječaj za prijem 100 novih kadeta, policajaca i mlađih inspektora koji je u tijeku", poručuje Slađan Bevanda, ministar unutanjkih poslova HNŽ.

Imenovanje komesara policije upravo je jedno od glavnih spornih pitanja između vladajućih HDZ-a i SDA, koja je u više navrata upozoravala na neravnopravnu raspodjelu rukovodećih pozicija. Ilija Lasić na mjesto komesara postavljen je 2014. godine, a u međuvremenu njegovo imenovanje osporio je Županijski sud u Mostaru.

"Na potezu je tijelo koje legalno može donijeti akt o razrješenju komesara, a Vlada to nije uradila u rujnu prošle godine na sjednici, tako da smo danas u jednoj pat-poziciji", ocjenjuje Bevanda.

A s obzirom na veliki manjak policijskih službenika opća percepcija građana Mostara o sigurnosti u gradu je narušena. S druge strane u MUP-u tvrde sigurnost građana nije ugrožena, te trenutni nedostatak kadrova rješavaju pravilnom organizacijom poslova.

Dio nezadovoljnih policajaca nekoliko puta je održao štrajk upozorenja, kako bi ukazali na svoje nezadovoljstvo, međutim iz sindikata nisu o ovome željeli govoriti, kažu sve je rečeno i previše ispolitizirano.


Nema komentara

Anketa

Ustavi