RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prvi put da je neki papa za Veliku Gospu služio misu - u ljetnikovcu

Napisano 15.08.2013. 15:49
Prvi put da je neki papa za Veliku Gospu služio misu - u ljetnikovcu

Molim za žrtve, njihove obitelji i ranjenike u Egiptu, kazao je papa Franjo tijekom današnjeg angelusa u Castelgandolfu, papinskom ljetnikovcu pokraj Rima, gdje je prethodno pretvodio misu na Veliku Gospu. „Molimo zajedno za mir, dijalog i pomirenje u onoj dragoj zemlji (Egiptu) i cijelome svijetu“, kazao je Franjo na koncu molitve angelusa.

Danas, na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo, papa Franjo je iz Vatikana, iz doma Santa Marta u kojem boravi, otišao u 09.00 sati u automobilu u Castelgandolfo. Na putu se zaustavio u samostanu Klarisa, a u 10,30 sati na trgu Liberta', ispred papinskog ljetnikovca u Castelgandolfu predvodio svečano euharistijsko slavlje. Nakon objeda i posjeta mjesnoj župi, papa Franjo se vraća u Vatikan. To je bilo prvi puta da je jedan papa predvodio misu na trgu Castelgandolfa na Veliku Gospu.

Pape su predvodile mise na dan Marijina uznesenja u župnoj crkvi. No, zbog prevelikog broja hodočasnika koji su htjeli prisustvovati papinoj misi, odlučeno je da se ona održi na trgu, gdje je zatim Franjo izrekao i molitvu angelusa.

Tijekom homilije papa Franjo, govoreći o važnosti molitve krunice, pitao je prisutne vjernike mole li svakog dana krunicu. Čuo se glasni odgovor „daaaa“. Na to je papa Franjo sumnjičavo kazao: „Ne znam! Sigurno?“. Opet je odgovor vjernika bio isti: „Daaaa!“. Franjina homilija bila je usredotočena na tri riječi: borba, uskrsnuće, nada. Stalna je borba između zla i dobra, između Boga i malignoga, viječnog neprijatelja, a „Marija nas u toj borbi podupire“, kazao je Franjo i naglasio kako je Gospa uvijek uz nas. Marija je osjetila i bol Isusa na križu, njegovu patnju i nakon njegova uskrsnuća uznesena je na nebo, u viječni život. Marija je u slavi svetog Trojistva. Papa Franjo je na koncu govorio o nadi i naglasio kako svaki kršćanin ima nadu. „Ako nema nade, onda mi nismo kršćani“, kazao je Papa i ponovio: „Nemojte da vam bude ukradena nada“.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi