RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Samo u 2012. na tržištu su se pojavile čak 73 nove vrste droga

Napisano 29.05.2013. 09:02
Samo u 2012. na tržištu su se pojavile čak 73 nove vrste droga

Dok šećete ulicama slikovitog Lisabona, koji odiše starinskim šarmom, nemojte se iznenaditi ako vam priđe nemarno odjeveni mlađi muškarac u dobi od 20 i nešto godina te vam bez imalo srama ili straha ponudi:

- Trebaš neku drogu? Marihuanu, hašiš, kokain... Imenuj što god hoćeš, sve imam i to povoljno...

I dok vi u čudu, nenavikli na ovakvu vrstu, u većini zemalja na svijetu zakonom zabranjene ponude, odmahujete glavom i na svim jezicima koje znate dajete niječni odgovor, mladi “poduzetnik” u pokušaju da vas privuče svojim ilegalnim proizvodima, izbacit će i zadnji as iz rukava:

- Za tebe je besplatno...

Njegov pokušaj uvaljivanja ilegalne robe, sa strane promatraju njegove kolege po kriminalnom poduzetništvu, istovremeno vrebajući neku novu žrtvu u liku slučajnog prolaznika...

Umire do 20.000 ovisnika

Gore navedena scena s ulica glavnog portugalskog grada dobro je poslužila kao svojevrstan uvod u konferenciju za medije na kojoj je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio svoje godišnje izvješće. Ono što zabrinjava je činjenica, da je tržište droga sve složenije te da je sve veća ponuda novih, do sada nepoznatih vrsta droga, pa su se tako 2012. pojavile 73 nove psihoaktivne tvari, koje su otkrivene putem EU sustava ranog upozoravanja. To je značajan porast u odnosu na prošlih nekoliko godina, jer je tako tijekom 2011. zabilježeno 49 novih droga, 2010. njih 41, dok su 2009. otkrivene 24 nove droge, što je gotovo tri puta manji u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić u 2011. godini u Hrvatskoj je zaplijenjeno 16 novih psihoaktivnih tvari, od čega najviše sintetskih kanabinoida. Među novootkrivenim drogama u Europi je 30 sintetskih kanabinoida, koji oponašaju učinke kanabisa, zatim 19 sredstava iz manje poznatih i opskurnih kemijskih skupina te 14 novih zamjenskih fenetilamina. Neke od ovih droga su široko dostupne jer se prodaju putem interneta i to kao “legalni” i zdravi proizvod, no EMCDDA upozorava da je riječ o sasvim novim i nepoznatim drogama, koje na organizam djeluju drugačije od poznatih droga, o čemu svjedoči i podatak da je tijekom 2012. od posljedica uzimanja novih droga umrla 21 osoba. Upravo borba protiv uporabe novih oblika droga te zakonska regulativa novih droga koja praktički ne postoji, jedan je od ciljeva koji su postavljeni u strategiju borbe protiv droga koje je vijeće ministara EU donijelo lani u prosincu za razdoblje od sljedećih sedam godina.

Zastrašujuće zvuči i podatak da su ovisnost o drogama te bolesti povezane s ovisnošću o drogama ( hepatitis C, HIV...) glavni uzročnik smrti među mladim Europljanima. Ili u brojkama: prema procijeni EMCDDA-e u Europi godišnje umre između 10.000 i 20.000 ovisnika o opijatima.

EMCDDA prema dostupnim podacima i analizama problematike droga u zemljama EU procjenjuje da je najmanje 85 milijuna Europljana probalo drogu u nekom trenutku svog života, a ta brojka čini četvrtinu odraslog europskog stanovništva.

Kanabis omiljen u Europi

Od te brojke 77 milijuna Europljana u nekom je trenutku svog života probalo kanabis, njih 20 milijuna učinilo je to lani, dok je tri milijuna Europljana canabis koristilo na dnevnoj bazi, što čini jedan posto odraslih stanovnika Europe. Što se pak tiče drugih droga, smatra se da je 14,5 milijuna Europljana tijekom svog života probalo kokain, a 3,5 milijuna učinilo ih je to lani.

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi