RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, BiH i Turske

Napisano 29.04.2010. 00:26

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u srijedu u Ankari trilateralni sastanak s ministrima vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem i Turske Ahmetom Davutogluom, na kojem je prvenstveno bilo riječi o BiH, a turski je  ministar istaknuo kako sva tri konstitutivna naroda moraju imati jednaka prava bez obzira što su Hrvati u BiH najmalobrojniji, priopćeno je iz MVPEI-ja RH.

Jandroković je izrazio mišljenje da su odnosi Republike Hrvatske, Republike Turske i Bosne i Hercegovine od strateškog interesa za unaprjeđivanje cjelokupne situacije u jugoistočnoj Europi. U tom smislu, ministri su se složili kako je jačanje sigurnosne situacije u BiH preduvjet stabilnosti cijele regije jugoistočne Europe, nastavlja se u priopćenju.

Ministri triju zemalja pozdravili su uvjetovanu odluku o uključivanju BiH u Akcijski plan za članstvo (MAP) koju su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a donijeli na prošlotjednom sastanku u Tallinnu.

Republika Hrvatska će, rekao je šef hrvatske diplomacije, kao predvodnik euroatlantskih integracija u regiji jugoistočne Europe nastaviti podržavati unutarnjopolitičke promjene, naročito ustavne promjene, usmjerene ka jačanju BiH kao zemlje s jasnom europskom perspektivom.

U pogledu ustavnih promjena, ministar Jandroković još je jednom iznio službeni stav Republike Hrvatske da treba biti sačuvana konstitutivna pozicija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

S tim se stavom složio i ministar Davutoglu, istaknuvši na konferenciji za novinare kako sva tri konstitutivna naroda moraju imati jednaka prava bez obzira što su Hrvati u BiH najmalobrojniji. Zahvalio se Republici Hrvatskoj i ministru Jandrokoviću osobno na pruženoj potpori Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Zahvali se pridružio i ministar Alkalaj, istaknuvši da bez stalne potpore Republike Hrvatske i Republike Turske, BiH još uvijek ne bi bila pozvana u Akcijski plan za članstvo.

Jandroković je rekao kako tri zemlje dijele zajedničke poglede i stavove o budućnosti BiH te kako će Republika Hrvatska i ubuduće snažno podupirati put Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije.

Sastanak ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske, Republike Turske i Bosne i Hercegovine rezultirao je konkretnim zaključcima, od kojih je istaknuto kako će se trojni sastanci održavati tromjesečno. Također je dogovoreno da se u sljedećem tromjesečju organizira sastanak na najvišoj razini svih triju zemalja.

Predstavnici Republike Hrvatske, Republike Turske i BiH dogovorili su se da će podupirati dijalog između konstitutivnih naroda BiH ukazujući na njegovu važnost i međusobnu jednakopravnost naroda.

Bilo je riječi i o konkretnim projektima pomoći u izgradnji infrastrukturnih objekata od kojih je posebno izdvojen koridor 5-C te obnova kulturno-povijesnih spomenika i javnih ustanova u Mostaru, kaže se na kraju priopćenja.

 
Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi