RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sastanak u Bruxellesu: Od Balkana Europu ponovno boli glava

Napisano 11.03.2017. 22:17

Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelomice i zbog upletanja vanjskih čimbenika koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme, rekao je u četvrtak na summitu u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na summitu u Bruxellesu sve napetija situacija na Balkanu bila je jedna od glavnih tema razgovora, što formalnih, što neformalnih.

"Napetosti i podjele su se otele kontroli, dijelom i zbog miješanja vanjskih čimbenika koji nastoje destabilizirati te zemlje već neko vrijeme", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela summita EU-a, a prije radne večere na kojoj se iza zatvorenih vrata razgovaralo o stanju na jugoistoku Europe.

Povjerenica EU-a za vanjske poslove Federica Mogherini upravo se vratila s turneje po državama Zapadnog Balkana i za vrijeme večere je iznijela svoju prijeteću sliku tamošnje situacije.

"Šahovska ploča na kojoj igraju velike sile"

Rusija, kako je to ona prenijela iza zatvorenih vrata, u mnogim mjestima pokušava ostvariti utjecaj na vlade, etničke skupine i odluke, javlja Deutsche Welle.

"Balkan je postao šahovska ploča na kojoj igraju velike sile", upozorila je Mogherini.

"Zabrinutost je velika. Vjerojatan cilj Moskve je olabaviti veze te regije s EU-om i predstaviti Rusiju kao alternativu Uniji koja se razgrađuje", upozoravala je Mogherini.

Šefovi država i vlada EU-a su na to reagirali svojom "neograničenom podrškom" europskoj perspektivi šest balkanskih država. Sve države bi, jedna za drugom, jednom trebale pristupiti Europskoj uniji. Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je situacija u tim zemljama "komplicirana". "Mi smo odlučili jače im pomagati kako bismo jačali i europsku perspektivu tih zemalja", kazala je.

Lajčak: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je pak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

"EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo koje posljedice - imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak.


Nema komentara

Anketa

Ustavi