RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slovenske nevladine udruge traže zabranu Thompsonova koncerta u Mariboru

Napisano 05.04.2017. 23:02

Više slovenskih nevladinih udruga zatražilo je zabranu nastupa Marka Perkovića Thompsona na najavljenom koncertu u Mariboru 20. svibnja iako organizatori ponavljaju kako je riječ o glazbenom događaju bez ikakve političke pozadine.

Neke nevladine udruge i političke skupine tražile su zabranu prvog koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača od ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova koji su se za to proglasili nenadležnima, ali će koncert vjerojatno biti otkazan jer mu se protivi i aktualna lokalna vlast u Mariboru, prenose slovenski mediji.

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec izjavio je tako za Slovensku tiskovnu agenciju STA da u tom gradu ne smije biti prostora za podjele koje izaziva Thompson svojim nastupima te da mu je bio zabranjen nastup i u nekim drugim europskim gradovima, prenosi Hina

"Kod nas nema mjesta za simboliku koja izaziva podjele nakon II. svjetskog rata, niti za fašizam", kazao je Fištravec upozorivši na to da se u Thompsonovim pjesmama spominje zabranjeni ustaški pozdrav "Za dom spremni" te da je na repertoaru znao imati i pjesme povezane s fašizmom i ustaškim pokretom.

Organizatori koncerta u mariborskoj dvorani Lent, mariborski poduzetnici Milan Trol i Stojan Auer ustvrdili su da ih vode isključivo poslovni, a ne politički razlozi, te da Perković službeno nema zabranu nastupa u Sloveniji, gdje bi mariborski nastup bio njegov prvi koncert u samostalnoj Sloveniji.

"Zato mi se problematiziranje koncerta čini suvišnim, a na njemu ne očekujemo incidente", navode organizatori, a prenose slovenski mediji.

Unatoč tome, internet peticiju protiv Perkovićeva mariborskog koncerta do sada je potpisalo više stotina potpisnika, a mladež Socijalnih demokrata (SD), juniorska sekcija jedne od vladajućih stranaka, pozvala je ministricu unutarnjih poslova Vesnu Gjerkeš Žnidar da dolazak Perkovića u Maribor spriječi, prenijeli su slovenski mediji.

Kao prenosi slovenska tiskovna agencija STA, pozvali su je da "spriječi ustaški miting" i "veličanje fašizma, nacizma i netolerancije".


Nema komentara

Anketa

Ustavi