RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slabost EU daje Turskoj dominantnu ulogu

Napisano 01.12.2011. 10:10

Integracije – Bura zbog inicijative turskog zastupnika Rifata Saita se ne stišava

Tanasković: Slabost EU daje Turskoj dominantnu ulogu

Nastoji se progurati predvodnička uloga Turske, smatra orijentalista iz Beograda

Komentirajući inicijativu za uspostavu parlamentarne skupštine balkanskih država, proisteklu ovih dana iz turskog parlamenta, beogradski sveučilišni profesor i orijentalista poznat po radikalnim stavovima Darko Tanasković izjavio je za „Dnevni avaz" da je ona neprovediva.
On je dodao da je pokretač te inicijative Rifat Sait „jedan od najaktivnijih lobista za nezavisno Kosovo".

Kriza EU

- Preduvjet za to je da postoji neki vid institucionalne okupljenosti država u nekakvu regionalnu organizaciju, kao što je, recimo, Europska unija (EU) na nivou Evrope ili pak Europska organizacija za sigurnost i suradnju (OSCE). Toga na Balkanu nema, a ne vjerujem da u dogledno vrijeme može biti - kazao je profesor Tanasković. Kao razloge za ovu tvrdnju naveo je različito sagledavanje državno-nacionalnog interesa balkanskih subjekata međunarodnog prava. Prema njegovom mišljenju, „ovom inicijativom suviše se očigledno nastoji progurati međunarodno prihvaćanje pune državnosti Kosova, a i demonstrirati predvodnička i dominantna uloga Turske u regiji".
- Po svoj prilici, to je ohrabreno krajnje neizvjesnom perspektivom eurointegracije država takozvanog zapadnog Balkana, a i same Turske, kao i evidentnom krizom unutar EU - naglasio je Tanasković.

Profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Džemaludin Latić kontrira svom kolegi Tanaskoviću tvrdnjom da je „uloga Turske na ovim prostorima opravdana" te da je ona „drugačija nego što je vide orijentalisti iz Beograda".

Relaksiranje odnosa

- Muslimansko-pravoslavni odnosi na Balkanu vrlo su zategnuti. Ako će ta inicijativa raditi na njihovom relaksiranju, i to na temeljima međunarodnog prava, onda je pozdravljam. Daljnje zatezanje ovih odnosa nema smisla. Dogovaranje je jedini način da se ova situacija prevaziđe na obostranu korist - ističe prof. Latić. 

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi