RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH je na zadnjem mjestu u regiji po pitanju eurointegracija

Napisano 01.12.2011. 14:12
Bruxelles

Na godišnjem summitu o priključenju zemalja tzv. Zapadnog Balkana Europskoj uniji održanom jučer u Bruxellesu Bosna i Hercegovina zauzela je posebno mjesto. Za razliku od Republike Hrvatske, druga država hrvatskog naroda nažalost nije pobrala lovorike. Naprotiv, kritika stanja u Bosni i Hercegovini dolazila je od gotovo svih govornika na summitu.

Vrlo kritičan je bio Samuel Žbogar, slovenski ministar vanjskih poslova, koji je istaknuo činjenicu da Bosna i Hercegovina opasno zaostaje za ostatkom regije po pitanju eurointegracija.

- Tri naroda moraju odlučiti kakvu državu žele, moraju donijeti pravila i držati ih se jer u protivnom postojeće probleme neće nikad ostaviti iza sebe. Bosna i Hercegovina trenutno je na posljednjem mjestu u regiji po pitanju napretka ka europskim integracijama.

Sličnu tezu o važnosti dogovora triju naroda u Bosni i Hercegovini iznio je i podpredsjednik srbijanske vlade za eurointegracije Božidar Đelić koji je tim putem ustvrdio kako će Srbija bezuvjetno podržavati dogovor triju naroda u Bosni i Hercegovini.

'Točku na i' što se tiče pridruženja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji stavio je Štefan Füle, povjerenik Europske komisije za proširenje:

- Bosna i Hercegovina hitno treba vladu na državnoj razini kako bi nužne reforme mogle biti provedene.

Određeni procesi u Bosni i Hercegovini su srednjovjekovni

Bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović svojim je izlaganjem 'podijelio' Bosnu i Hercegovinu na onu integrativnu i onu dezintegrativnu.

- Integracija Zapadnog Balkana u Europsku uniju je potrebna i jedina realna. To je 'mainstream' razmišljanje. Postoje nažalost i oni koji žive u prošlosti i žele dezintegraciju države, smatraju da mogu Srebrenicu iznijeti iz Bosne i Hercegovine ili da imaju pravo na treći entitet. Njima poručujem da će 'mainstream' pobijediti.

Na Izetbegovićevo izlaganje nadovezala se i europarlamentarka Doris Pack koja je određene procese u BiH nazvala srednjovjekovnima.

- Prioritet u regiji, a pogotovo u Bosni i Hercegovini, mora biti edukacija. Nije tajna da upravo bolja edukacija dovodi do jačanja demokracije i ekonomskog napretka. Obrazovni sustavi ovih država nalaze se pred velikim izazovom jer se moraju obračunati s kupovanjem diploma i produkcijom 'papira' umjesto školovanih kadrova. U Bosni i Hercegovini postoji još jedan problem, a to je segregacija, princip znan kao 'dvije škole pod jednim krovom'. Takvi procesi su jednostavno srednjovjekovni.

Preveliko zaostajanje BiH za Hrvatskom je velika opasnost

U svom kratkom izlaganju iz auditorija bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schwarz-Schilling, istaknuo je kako postoji velika opasnost za odnose u regiji nakon ulaska Hrvatske u Uniju ukoliko se ne pomogne Bosni i Hercegovini da ubrza tempo. Schwarz-Schilling smatra da se nije vodilo dovoljno računa ni o graničnim komplikacijama koje bi mogle postati veliki problem kad granice Republike Hrvatske postanu granice Europske unije te kako je postrožavanje kriterija u prelasku ljudi i roba iz BiH u RH nakon hrvatskog pristupa Uniji svojevrsan korak unatrag u odnosima dviju zemalja.

- Bosni i Hercegovini se mora pomoći jer prevelik razmak između nje i Hrvatske je potencijalno jako opasan - istaknuo je bivši visoki predstavnik u BiH.

Bosna i Hercegovina je na ovom summitu strogo kritizirana, ali ni na trenutak nije odbačena njena europska budućnost. Iako se svi govornici slažu kako postoji određena doza zasićenosti daljnjim proširenjem Europske unije, od Bosne i Hercegovine se traži žurno formiranje vlasti na državnoj razini i provođenje teških reformi u što skorijem roku kako bi uhvatila priključak s ostatkom regije.

Dnevno.Hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi