RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Slavko Marin: Braniteljska populacija nije zaslužila ovakav odnos vlasti prema njima, pozivamo da se riješi pitanje branitelja HVO-a

Napisano 22.02.2016. 18:39

Braniteljska populacija HVO-a nije zaslužila ovakav odnos vlasti prema njima i stoga pozivamo sve aktere političkog života u BiH da se najodgovornije i najozbiljnije postave spram rješavanja  pitanja branitelja - izjavio je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH Slavko Marin koji je sudjelovao na sjednici tog odbora u Mostaru.

 - Na sjednici smo raspravljali o izvješću o provedbi revizije branitelja  kao jednom krucijalnom, važnom i vrlo aktualnom pitanju za braniteljsku populaciju te smo konstatirali da skoro niti jedna odluka Ustavnog suda, koja se ticala nezakonite revizije, a koju je provodila bivša vlast, nije implementirana. Stoga tražimo od relevantnih institucija da prije svega krenu u provedbu odluka Ustavnog suda, a sve u okviru institucija, propisa i zakona jer ljudi su dovedeni u jako teške situacije. Radi se egzistenciji, osjetljivoj populaciji i populaciji koja ni u kojem slučaju nije zaslužila ovakav odnos i ovakav improviziran pristup problemima branitelja kao što je on bio u protekle četiri godine - kazao je Marin.

Kako je kazao, na sjednici je bilo riječi i o aktualnim te „svakodnevnim" optužnicama protiv pripadnika HVO-a i svih onih koji su u svom ratnom djelovanju imali važne i značajne uloge za sve ono što je HVO ostvario u Domovinskom ratu.

 - Mi moramo javnosti poslati poruku i to javnost mora prihvatiti da je HVO svojim rezultatima stvorio temelje za državu Bosnu i Hercegovinu. HVO je ugrađen u temelje BiH i iz tih razloga ne možemo prihvatiti lako osmišljenu i ciljanu izjavu, konstataciju, optužbu, koja govori o udruženom zločinačkom pothvatu. HVO je doprinio svojim djelovanjem na terenu da se zaustavi rat, da dođe do mirovnog sporazuma, prvi su pripadnici HVO-a stali u obranu BiH, unijeli smo 25 posto obranjenog teritorija. HVO je ugrađen u temelje ove zemlje i ne možemo mi kao takvi biti nazivani udruženim zločinačkim pothvatom i kriminalnom skupinom - kazao je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

 On je naglasio kako se svi zločini trebaju procesuirati i svi odgovorni kazniti, ali da pristup prema pripadnicima HVO-a, od načina uhićenja i proizvoljno danih konstatacija, nije prihvatljiv.   

 Na sjednici je bilo riječi i o ostvarivanju prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj, a Odjel je zaključio da se određene stari trebaju unaprijediti te da i tu situaciju treba pravno i na zakonit način staviti u okvire i konačno omogućiti braniteljima da mirno uživaju ona prava koja su zaslužili.

Marin je također istaknuo problem pozicija na rukovodećim mjestima u federalnom ministarstvu branitelja, kazavši kako u ministarstvu ne radi ni jedan ili eventualno jedan hrvatski predstavnik braniteljske populacije.

- Nadam se da će izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi pružiti mogućnost da se to promjeni kako bi imali adekvatne stručne predstavnike i jedne i druge komponente koji će na zakonit način zastupati interese i riješiti i staviti konačno točku na pitanja branitelja. Sve što želimo pripadnicima HVO-a ne osporavamo ni pripadnicima Armije BiH, ali se zalažemo da to bude na jedan transparentan, zakonit i korektan način - kazao je.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi