RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

Napisano 20.01.2016. 10:33

Isteklo je vrijeme kada je Europa bila stabilna i predvidljiva, objavio je Wall Street Journal, prenose Nezavisne.com

Američki list tvrdi kako sada situacija na Starom kontinentu „postaje sve sličnija onoj iz srednjeg vijeka". Jer, Europa, nije uspjela stvoriti jedinstveni i cjeloviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razjedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

Wall Street Journal naglašava: „Politika Europske unije sa njenom centralizacijom i distanciranom birokracijom ne samo da nije bila u stanju realizirati ideju unitarne Europe, nego je njen krajnji rezultat - masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja".

Utjecajni američki list nastavlja: „Povijest se gadno našalila sa Europom. Ona je tijekom mnogih godina mogla živjeti u prosperitetu i razvijati svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na dobivanje azila u EU, samo zahvaljujući tome što su na njenoj periferiji postojali represivni režimi koji su svoje građane držali pod oštrom kontrolom unutar svojih država".

Wall Street Journal zaključuje: „Sada kada je blizu raspadu, Europska unija se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutarnjih veza. Sveta Rimska imperija je u svoje vrijeme, mada se i zvala imperijem, to bila samo po nazivu, ali nikada po svojoj suštini, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja".


Nema komentara

Anketa

Ustavi