RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Španjolski mediji: Hrvatska u najgorem trenutku ulazi u EU

Napisano 01.07.2013. 09:54
Španjolski mediji: Hrvatska u najgorem trenutku ulazi u EU

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u Španjolskoj nije velika vijest, a mediji se bave drugim međunarodnim temama poput američkog špijuniranja, skandala u Vatikanu, nezaposlenosti mladih u EU, nemira u Egiptu i Brazilu...Uoči proslave članstva u Zagrebu, mediji u Španjolskoj prenose kako Hrvatima nije do slavlja. 

Državna televizija RTVE je tek danas pustila vijest o pristupanju Hrvatske pod naslovom: „Hrvatska postaje 28. članica bez entuzijazma i usred krize“.

"Hrvatska ulazi u najgorem trenutku u povijesti europske integracije, uz ekspanziju euroskepticizma i straha od pucanja izazvanog gospodarskom krizom“, ističe javna televizija. Napominje da ulaskom zemlje s 90 posto katolika EU nastavlja biti kršćanski klub, te da se integracija Turske čini dalekom.

Španjolski dnevni list El Mundo, sklon desnom centru, donosi naslov: "Hrvatska u EU: Između indiferencije i euroskepticizma“.

“Ne interesira me”, “Ne znam kako nam može pomoći”, “Nisam se puno informirao”, samo  su neke od izjava hrvatskih građana na koje ukazuje ovaj dnevnik. El Mundo napominje kako je u Hrvatskoj recesija od 2009. a stopa nezaposlenosti premašuje  20 posto.

"Optimizam političara koji tjedan dana prodaju pozitivne stvari o EU, naišao je na hladnoću građana”, primjećuje El Mundo. U video prilogu iz Zagreba, pod naslovom “Hrvatska u EU nije za mlade”, taj dnevnik napominje da 70 posto mladih Hrvata želi napustiti zemlju.

Najveći dnevni list El País, sklon lijevom-centru, koji na prvim stranicama donosi vijesti iz svijeta, do nedjelje navečer nije objavio niti slovo o Hrvatskoj.

El Periódico iz Katalonije pod naslovom „Hrvatska dolazi u EU u krizi”, podsjeća na nezainteresiranost hrvatskih građana i slabu potporu članstvu na referendumu.

Konzervativni list ABC ističe: “ EU je ulaskom Hrvatske učinila još jedan korak prema Balkanu”.

– Članstvo Slovenije i Hrvatske je veliki uspjeh za EU – rekao je Večernjem listu Juan de Arístegui, šef kabineta španjolskog tajništva za pitanja EU-a, dijela ministarstva vanjskih poslova u Madridu.

Prošli tjedan je u mjestu Pozuelo de Alarcón pored Madrida, u sklopu sveučilišne katedre Jean Monnet, koju financira Europska komisija, organizirana konferencija o budućnosti Europe, na kojoj je tek spomenuto kako Hrvatska postaje nova članica. 

U ponedjeljak u 12 sati na zgradi, odnosno palači Gradske vijećnice u centru Madrida bit će obješena divovska kravata, simbol Hrvatske, kojom će Španjolska pozdraviti hrvatski ulazak u EU. 

Posljednjih mjeseci u Španjolskoj, članici Unije od 1986. pogođenoj krizom, pada entuzijazam glede EU. Madrid nije siguran kada bi se proširenje EU moglo nastaviti i tko bi mogao biti idući nakon Hrvatske. Makedoniju blokiraju Grčka zbog imena i Bugarska koja tvrdi da ondje postoji njena ugrožena manjina, dok je Island zaustavio pregovore.

– No nije nemoguće da netko od njih  uđe – napominje Arístegui. O Turskoj kaže: “Manja grupa zemalja odlučno se protivi njenom  članstvu. No mi smo za ulazak Turske”.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi