RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

State Department zataškavao seks skandale diplomata?

Napisano 12.06.2013. 12:19
State Department zataškavao seks skandale diplomata?

"Zviždačica" iz State Departmenta optužila je za zataškavanje skandala visokopozicionirane dužnosnike američkog Ministarstva vanjskih poslova, piše New York Post.

Glavni istražitelj Ureda za istrage agencije je napisao izvještaj u kojem je naveo osam slučajeva koje su ometali viši dužnosnici, među kojima se u jednom slučaju spominje i šefica ureda tadašnje ministrice Hillary Clinton, Cheryl Mills. Ti slučajevi nisu spomenuti u izvještaju koji se šalje Uredu za diplomatsku sigurnost koji pruža zaštitu i istražuje zločine za koje su osumnjičeni američki diplomati u inozemstvu.

"Zataškavanje"

- To je zataškavanje - kazao je Cary Schulman, odvjetnik "zviždačice" Aurelije Fedenisn, bivše više istražiteljice u State Departmentu. Ona tvrdi kako su postavljeni dužnosnici ometali kaznene istrage.

Među tim slučajevima bio je i onaj odustajanja od istrage u slučaju protiv američkog veleposlanika u Belgiji Howarda Gutmana zbog tvrdnji da je imao veze s prostitutkama, od kojih su neke bile maloljetne. Istraga je obustavljena na zahtjev Patricka Kennedyja iz State Departmenta, a veleposlanik je ostao na svom mjestu iako su postojali čvrsti dokazi za tvrdnje da se susretao sa prostitutkama i maloljetnicama. Veleposlanik Gutman je, prije postavljanja na veleposlaničko mjesto, bio izdašni donator Demokratske stranke, a za kampanju Baracka Obame 2008. godine je skupio 500 tisuća dolara.

Istražitelji su doznali i da je najmanje sedam agenata iz sigurnosti Hillary Clinton unajmljivalo prostitutke dok su putovali u razne države, od Rusije do Kolumbije. Navodno su se sastajali sa prostitutkama i istom hotelu u kojem je spavala državna tajnica. No, kazne za te slučajeve su bile blage. Trojica agenata su maknuta iz osiguranja državne tajnice, dobili jednodnevnu suspenziju i raspoređeni na druga mjesta. Daljnje istrage su zaustavljene. Izvještaj navodi još neke slučajeve u kojima su reagirali visoki dužnosnici State Departmenta i zaustavili istrage.

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi