RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

TERORISTIČKI NAPAD U SREDIŠTU MOSKVE: NAJMANJE 38 MRTVIH

Napisano 29.03.2010. 22:38
moskva

U MOSKVI danas ujutro odjeknule su dvije eksplozije u podzemnoj željeznici u kojoj je poginulo najmanje 38 ljudi, a više od 70 ih je ozlijeđeno. Vlasti su potvrdile kako je zasad 38 mrtvih, međutim, ta brojka će biti i veća. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napade, no pretpostavlja se da se radi o "crnim udovicama".

UKOLIKO se sumnje istražitelja ruske tajne službe FSB pokažu istinitima, za današnji masakr u moskovskoj podzemnoj željeznici odgovorne su pripadnice sjevernokavkaske organizacije koja sebe naziva "Crne udovice" i koja je i ranijih godina poduzimala slične osvetničke akcije u Rusiji, prenosi britanski Telegraph.

Na mjestu tragedije istražitelji su pronašli ostatke raznesenih tijela dvije ženske osobe, za koje tvrde da su u koordiniranoj akciji aktivirale eksploziv koji su nosile pričvršćen na tijelima.

"Crne udovice" su organizacija koja postoji više godina na području Sjevernog Kavkaza, pretežito nastanjenog muslimanskim stanovništvom. To područje uključuje i desetljećima nestabilna i nemirna područja Čečenije, Ingušetije i Dagestana, u kojima se pobunjeno stanovništvo bori protiv ruske dominacije. Organizacija okuplja žene koje su u krvavim sukobima i ratovima sa ruskom vojnim snagama, koji traju od 1994. godine, izgubile muževe, sinove, očeve ili bliske rođake. U njihovim redovima muslimanski ekstremisti lako nalaze i regrutiraju žene koje su spremne žrtvovati same sebe "u svetom ratu" u ime osvete za pogibiju bližnjih.

"Crne udovice" su, između ostaloga, odgovorne za eksplozije koje su 2004. godine raznijele dva civilna zrakoplova u blizini Moskve, potom i za dva napada na moskovsku podzemnu željeznicu iste godine, a njihove su članice sudjelovale i u tragičnom napadu militanata na školu u Beslanu, u kojoj je poginulo više od 200 civila, većinom djece koja su kao taoci bila zatvorena u školi. Aktivnost "Crnih udovica" se nakon te godine smirila, no najnoviji moskovski napad pokazuje da se vraćaju na ulice ruskih gradova.

"Eksplozije su djelo terorista"

Na cestama Moskve nalazi se oko 700 policajaca i vojnika, a vlasti su blokirale i telekomunikacijske kanale, tako da je ujutro bilo gotovo nemoguće stupiti s nekim u Moskvi u kontakt telefonom ili mobitelom. Jedna eksplozija dogodila se nedaleko od hrvatskog veleposlanstva u Moskvi. Prema posljednjim informacijama, hrvatski državljani nisu stradali u nesreći.

Prva eksplozija dogodila se na stanici Lubjanka u centru grada u jutarnjim satima za vrijeme najvećih gužvi, kada ljudi odlaze na posao. Tamošnje vlasti izvijestile su da je u vagonu i na stanici poginulo najmanje 25 osoba, a desetak ih je teško ozlijeđeno.

Glasnogovornica ministarstva Irina Andrianova rekla je da je do eksplozije došlo na drugom vagonu metroa koji je vozio prema postaji Lubjanka u 7.56 sati po lokalnom vremenu. "Do požara nije došlo, vatrogasci i hitna pomoć se nalaze na mjestu događaja", kazala je Andrianova. Odmah nakon eksplozije ulice Moskve okupiralo je sedamstotinjak policajaca i vojnika.

Moskovski tužitelj Yuri Semin izjavio je novinarima da se radi o terorističkom činu. "Bili su to bombaši samoubojice", dodao je. Prema Seminovim informacijama, jedan od bombaša na sebi je imao tri kilograma eksploziva. Kako javljaju Ria Novosti, radilo se o ženama samoubojicama. Policija je na mjestu eksplozija pronašla dijelove tijela koji pripadaju samoubojicama te tako utvrdila da se radi o ženama. Pronađena je i glava jedne od njih, radi se o jednoj starijoj i jednoj mlađoj ženskoj osobi.

Sjedište ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) nalazi se odmah iznad stanice Lubjanka.

Druga eksplozija se dogodila 40 minuta nakon prve eksplozije na stanici Park Kulturi, koja se također nalazi u centru grada. Prema prvim podacima, u toj eksploziji poginulo je oko 12 osoba, dok je više od 10 osoba teško ozlijeđeno, piše BBC.

Danas su zatvorene i tri željezničke stanice u Sankt Petersburgu zbog sumnje na dodatne samoubilačke napade. Nakon telefonske dojave zatvorene su stanice podzemne željeznice Nevsky Prospeck, Gostinny Dvor i Ploshchad Vosstanie. No, pregledom pirotehničara na tim stanicama nije pronađeno ništa sumnjivo.

 

Posljednji teroristički napad na moskovski metro dogodio se 2004. godine kada je poginulo 40 ljudi.

Vladimir Putin, ruski premijer, izjavio je kako će "teroristi koji su počinili zločin biti uništeni".
"Operacije protiv terorista nastavit ćemo do kraja i bez kompromisa", izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev. Za sutra je u Rusiji proglašen dan žalosti zbog smrti u samoubilačkim napadima.

Josipović: Borit ćemo se protiv terorizma

"Povodom terorističkog napada koji je u moskovskoj podzemnoj željeznici odnio veliki broj nevinih života, dopustite da Vam u ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno ime uputim izraze naše najdublje sućuti. Republika Hrvatska najoštrije osuđuje ovaj čin koji je po svojoj neljudskoj prirodi usmjeren ne samo protiv Ruske Federacije i njezinih građana, već i protiv svih miroljubivih zemalja i građana svijeta. Hrvatska ostaje odlučna u borbi protiv terorizma te će dosljedno nastaviti davati svoj doprinos izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića Medvjedevu.

Američki predsjednik Barack Obama napad u moskovskoj podzemnoj željeznici je nazvao odvratnim te je izrazio sućut ruskom narodu. "Američki i ruski narod ostaju zajedno u borbi protiv nasilnog ekstremizma i odvratnih terorističkih napada koji pokazuju nepoštovanje ljudskog života", stoji u priopćenju američkog predsjednika te se dodaje da SAD osuđuje ovaj napad.

"Vratite smrtnu kaznu za teroriste"

Ruski komunistički vođa Genadij Zjuganov je nakon napada u moskovskoj podzemnoj željeznici zatražio da se u pravni sustav vrati smrtna kazna za teroriste. "Davno smo rekli da država nije spremna za ukidanje smrtne kazne. Treba vratiti smrtnu kaznu za najgadnije zločine. Teško je zamisliti strašniji zločin od ovoga koji se danas dogodio", kazao je novinarima Zjuganov.

Komunistički lider predlaže najteže kazne za organizatore i financijere ovakvih zločina. Smatra da su potrebne državne mjere za poboljšanje socijalne i ekonomske situacije u Sjevernom Kavkazu. U Rusiji je u prosincu 2009. godine stavljen moratorij na izvršenje smrtne kazne. U stvarnosti se u Rusiji smrtne kazne nisu obavljale od 1996. godine, kada se ta država pridružila Vijeću Europe i potpisala Europsku konvenciju za ljudska prava.

"To su jednostavno zvijeri"

Mjesto stradanja u podzemnoj željeznici danas je posjetio ruski predsjednik Medvjedev. Liftom se spustio u podzemnu željeznicu kod stanice Lubjenka te položio vijenac na mjesto gdje su se vrata drugog vagona u drugom napadu otvorila prije nego što je eksplodirala bomba koja je ubila najmanje 24 ljudi.

Predsjednik je ponovio da će oni koji stoje iza napada biti pronađeni i eliminirani. "To su jednostavno zvijeri i bez obzira na njihove motive, to što su učinili je zločin po svim moralnim i legalnim standardima", kazao je Medvedev te još jednom ponovio da ne dvoji kako će pronaći organizatore i eliminirati ih.

Pojačana sigurnost u podzemnim željeznicama i u SAD-u

Zbog napada u moskovskoj podzemnoj željeznici sigurnost je pojačana na drugom kraju svijeta, u SAD-u. Paul Brawne iz policije New Yorka rekao je kako su pojačali sigurnost u podzemnoj željeznici. Zbog napada u Moskvi, tvrtka Metro iz Washingtona je obavijestila građane o pojačanom nadzoru u podzemnoj željeznici glavnog grada SAD-a. Slučajno se pogodilo da su u tome gradu tijekom vikenda održane sigurnosne vježbe zbog obrane od terorističkog napada, a jedna je zakazana i za danas.

 

(index.hr)


Nema komentara

Anketa

Ustavi