RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tadić i Josipović: Počeli smo razgovore s Hrvatima u BiH

Napisano 28.03.2010. 16:08
brisel

BRISEL -

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras, na završetku Foruma u Briselu, da iako je 22 države EU priznalo nezavisnost Kosova, nitko u Uniji ne uvjetuje proces integracija Srbije u EU s priznanjem nezavisnosti Kosova.

"U suprotnom bi to bio zaista veliki problem i proces integracija bi bio blokiran", kazao je predsjednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, poslije izlaganja na briselskom Forumu posvećenom Zapadnom Balkanu.

On je kazao da je budući status Kosova vezan za pitanje pregovora i vremena koje je ispred nas.

"Ima toliko mogućnosti na stolu ispred nas i mi trebamo fleksibilni i inovativni", ocijenio je srpski predsjednik.

Njegov hrvatski kolega Ivo Josipović je, govoreći o tužbama koje su Hrvatska i Srbija podnijele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kazao da treba riješiti probleme koji postoje, i onda će tužbe biti "nepotrebne".

"Tijekom naših razgovora u Opatiji nismo ni spomenuli pitanje tužbi. To je bilo pitanje jednog novinara. Mi trebamo riješiti naše probleme i onda će tužbe biti nepotrebne, to je bio naš odgovor. A onda su mediji rekli to će biti sutra", naveo je predsjednik Hrvatske.

Josipović je kazao da situacija u BiH predstavlja problem za cijelu regiju i da hrvatska i srpska strana trebaju širiti "dobar duh, toleranciju i europske vrednosti".

Predsjednik Srbije je naglasio da je neophodno poštovati integritet BiH i istakao važnost rješavanja problema s kojim se ta zemlja suočava.

Tadić je rekao i da je potrebno riješiti pitanje nestalih, kao jedno od najbolnijih nerješenih pitanja.

"Nemoguće je da se uveze konačno rješenje, ali je moguće olakšati odnose i pokazati dobru volju. Počeli smo razgovore sa Hrvatima u BiH i sve tri strane trebaju pregovarati", istakao je on, dodavši da sadašnji političari "nemaju pravo da predaju problem slijedećoj generaciji".

(Tanjug)


Nema komentara

Anketa

Ustavi