RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uhićen kapetan Dragan

Napisano 12.05.2010. 14:18
KapetanD

Ratni zločinac Dragan Vasiljković uhićen je u Australiji nakon što je u bijegu proveo 43 dana. Vasiljkovića je uhitila australska federalna policija.

Vasiljković je nestao 30. ožujka kad je australski Visoki sud potvrdio odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Prema pisanju australskog lista The Australian savezna policija surađivala je s nizozemskom policijom od kojih je dobila podatke koji su doveli do Vasiljkovićeva uhićenja.

55-godišnji državljanin Australije u Hrvatskoj je optužen za zlostavljanje hrvatskih ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu. Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Wales lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora. No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu. Australski Vrhovni sud prihvatio je 30. ožujka žalbu i poništio presudu Saveznog.

Nakon odluke australskog Vrhovnog suda Vasiljković je nestao i za njim se do danas tragalo.

(hrt)


Nema komentara

Anketa

Ustavi