RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaključena era kardinala Bertonea, novi državni tajnik je Parolin

Napisano 15.10.2013. 21:03
Zaključena era kardinala Bertonea, novi državni tajnik je Parolin

Zaključena je era kardinala Tarcisija Bertonea na položaju državnog tajnika i od danas je novi državni tajnik monsignor Pietro Parolin kojeg je 31. kolovoza imenovao papa Franjo. Danas je održana svečanost primopredaje dužnosti, na kojoj je govorio papa Franjo, ali Parolin nije bio prisutan zbog operacije.

Papa Franjo je obavijestio prisutne, članove državnog tajništva, da Parolin neće nazočiti toj ceremoniji koja je bila drukčije programirana, odnosno dobrodošlica će biti upućena bez njegove prisutnosti.

– Preuzet će dužnost za nekoliko tjedana od današnjeg dana, a razlog tome je mala kirurška intervencija kojoj je morao biti podvrgnut – objasnio je Franjo odsutnost Parolina.

Pietro Parolin rođen je u mjestu Schiavonu, pokraj Vicenze, 17. siječnja 1955. i za svećenika je zaređen 27. travnja 1980. u vičentinskoj biskupiji. Diplomirao je kanonsko pravo na Gregorijani i ušao u diplomatsku službu Svete Stolice 1. srpnja 1986. Bio je u nuncijaturama u Nigeriji i Meksiku te je radio u vatikanskom tajništvu za odnose s drugim državama, dakle ministarstvu vanjskih poslova. U nuncijaturi u Nigeriji bio je od 1986. do 1989., a u Meksiku od 1989. do 1992. godine kada se vraća u Rim, u sjedište vatikanske diplomacije. Uz ostalo, surađivao je s tadašnjim biskupom, a sada kardinalom Attiliom Nicorom u vojnim ordinarijatima, bolnicama i zatvorima na duhovnom pomaganju.

Imenovan je podtajnikom ministarstva vanjskih poslova 30. studenoga 2002. godine, a apostolskim nuncijem u Venezueli 17. kolovoza 2009. Istodobno je uzdignut na nadbiskupski položaj na koji ga je posvetio 12. rujna 2009. papa Benedikt XVI. tijekom svečanosti u bazilici sv. Petra. Uz talijanski jezik, govori francuski, engleski i španjolski. Kao podtajnik državnog tajništva za odnose s drugim državama, Parolin se posebno zanima za odnose s Kinom. Dakle dobro poznaje cijeli svijet, upravo ono što želi papa Franjo. Iz Caracasa, gdje se nalazi, uputio je zahvalu papi Franji na danom mu povjerenju. Parolin postaje najmlađim državnim tajnikom od 1930. godine kada je na taj položaj imenovan Eugenio Pacelli, budući papa Pio XII., koji je imao 54 godine. Njegovo biskupsko geslo je retoričko pitanje: Tko će nas odvojiti od Kristove ljubavi?

Papa Franjo zahvalio se Bertoneu na njegovu predanu i iskrenu radu za Crkvu i pape. Bio je „bezuvjetno vjeran, kako Benediktu XVI. tako i meni u ovih nekoliko mjeseci“, rekao je Franjo. Za Parolina papa Franjo je kazao kako dobro poznaje „državno tajništvo gdje je radio mnogo godina“ te kako ima „sposobnost dijaloga i znanje, ali i ljudski osjećaj“ i dolazak na položaj državnog tajnika za njega „na određeni način znači povratak kući“.

Tarcisio Bertone u prosincu će proslaviti svoj 79. rođendan, dakle bio je 4 godine više tajnikom od dobi kada svi biskupi moraju otići u mirovinu. Na položaj državnog tajnika imenovao ga je 2006. papa Benedikt XVI. Kardinal Bertone bio je Ratzingerovim tajnikom u Kongregaciji za nauk vjere, a uz njegovo ime vezane su i afere VatiLeaks, curenje povjerljivih informacija iz Vatikana.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi