RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ZNAŠ LI TKO SU KOPTI? Kršćani u Egiptu u strahu pred vladavinom Muslimanske braće

Napisano 07.12.2011. 21:18

Jedna od prvih crkvi: 10 milijuna egipatskih kršćana pod stalnom represijom

Pobjeda Muslimanske braće na izborima i jačanje islamskog ekstremizma u Egiptu nikome na Zapadu ne odgovara, ali u ovome trenutku od budućnosti zasigurno najviše strahuju egipatski Kopti, pripadnici kršćanske manjine.

Organiziraju prijevoz

Nakon spaljivanja njihovih crkvi koji su se intenzivirali u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon prošlomjesečnog krvavog pokolja u Kairu kada je 28 Kopta poginulo u sukobima s policijom, kada su snage sigurnosti oklopnim transporterom gazile kršćane koji su na ulicama htjeli upozoriti na svoj težak položaj u zemlji, koptskom zajednicom zavladala je atmosfera straha i neizvjesnosti. Koliko je za Kopte mučna sadašnja klima, najbolje govori podatak da već nekoliko mjeseci traje njihov tihi egzodus iz Egipta, da je od Mubarakova odlaska s vlasti zemlju zauvijek napustilo već 100.000 kršćana.

– I pod Mubarakovim režimom mi smo bili građani drugog reda. Iako nas je 10 milijuna u Egiptu, imali smo samo nekoliko zastupnika u parlamentu, ali smo barem bili fizički sigurni. Nitko nas nije tukao i progonio, nitko nas nije ubijao. Sada je situacija sasvim drugačija – kaže Mena Abdelrahman iz Kaira. Situaciju dodatno podgrijavaju i mediji koji u maniri Goebbelsove propagande Kopte bezrazložno prikazuju krivcima za sve loše što se događa u zemlji.

– Prikazuju nas toliko ružno da bi, da sam musliman, i sam prema Koptima vjerojatno postao agresivan. Vidio sam neki dan petogodišnjeg dječaka kako šuta mačku na ulici. Kada sam ga pitao zašto to čini, rekao mi je da je to koptska mačka – kaže Abdelrahman.

Nemaju što izgubiti

Ne žele svi Kopti napustiti Egipat pa su se na izborima pokušali organizirati kako bi što je moguće više učvrstili svoj položaj. Zajedno s predstavnicima umjerenih muslimana osnovali su Egipatski blok s kojim će na izborima pokušati osvojiti što je moguće više mjesta u parlamentu, no svjesni su da su im šanse vrlo male.

– Izbori nam puno znače. Situacija nije laka, no moramo sudjelovati – poručio je koptski biskup Danial vjernicima. Svima je jasno da će radikalni muslimani zauzeti većinu, ali problem će nastati tek ako pokušaju Egipat pretvoriti u radikalnu islamsku državu.

– Tad ćemo izaći na ulice jer nemamo što izgubiti – kažu egipatski Kopti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi