RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati Zenice sjećaju se početka svoje ratne kalvarije

Napisano 17.04.2010. 17:14
Spomenik Zenica

U danima od 15. do 18. travnja 2010. godine Koordinacija Udruga domovinskog rata HVO općine Zenica, obilježava 17 godina od početaka napada postrojbi Armije na HVO i Hrvate Zenice.

Tim povodom su u naselju Podbriježje obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Zenica, predstavnici Hrvatske koalicije za Zenicu, te predstavnici kulturnih institucija položili vijence i upalili svijeće na spomen obilježju gdje su prije 17 godina ubijeni pripadnici brigade ''Jure Francetić'', Zenica, Marko Ljubić, Tihomir Ljubić, Anto Zrnić i Ivica Vidović. Prigodnu molitvu za poginule vodio je fra Slavko Petrušić, župnik župe sv. Ilija, Zenica.

U ime Koordinacije Udruga HVO sjećanje na 15. travanj 1993. godine predstavio je ratni zapovjednik brigade, pukovnik Željko Ljubanić, uz zahtjev da se zločinci, izvršitelji i nalogodavci kazne, te napomenuo da je ubojstvo 4 pripadnika brigade bilo dio jednoga širega plana napada na HVO i Hrvate Zenice. Nakon polaganja vijenaca, u Hrvatskom domu u Zenici održana je svečana sjednica UDVDR-a Zenica u povodu 15 obljetnice udruge u kojoj se aktualni predsjednik Udruge Petar Panđa osvrnuo na rad u proteklih 15 godina.  Obilježavanje stradanja Hrvata Zenice nastavlja se sutra polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju u Crkvicama i misom za poginule hrvatske branitelje Zenice  u crkvi sv.Josipa u Zenici. Na taj dan desila se kulminacija napada postrojbi Armije. Rezultat toga su ubojstva vojnika i civila, popaljene i razrušene kuće, egzodus 15 000 Hrvata i zatočenje oko 500 vojnika i civila u znane i neznane logore, priopćeno je iz Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata općine Zenica.

Radio Vitez


Nema komentara

Anketa

Ustavi