RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sjećanje na hrvatske žrtve partizanskog zločina

Napisano 22.10.2012. 21:54

Sjećanje na hrvatske žrtve partizanskog zločina

Svetom misom zadušnicom slavljenom jučer uz spomen-obilježje podignuto prije tri godine u šumarku Rije u novotravničkoj župi sv Josipa u Rankovićima, odana je dužna počast hrvatskim žrtvama partizanskog zločina počinjenog u vremenu od 20. – 23. listopada 1944. godine, nakon što su zauzeli Travnik.

Jedan broj žrtava partizanskog zločina, njih oko 200, a prema nekim podacima i daleko više, dovedeno je, svirepo ubijeno i zakopano u nekoliko masovnih grobnica u šumarku Rije nadomak Novog Travnika, koje još uvijek nisu istražene, a i u drugim brojnim također neistraženim grobnicama na području Travnika, Novog Travnika i Viteza. Jer, procjene a i neke povijesne činjenice, govore da su partizani, u samo tri dana, od 20. – 23. listopada 1944. godine ubili tri pa i više tisuća zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika i hrvatskih civila, a i ne mali broj travničkih Muslimana.

Uz spomen-obilježje u šumarku Rije, rad akademskog kipara Zdenka Jurišića, uz koncelebraciju mjesnog župnika don Jure Gavranića, don Pave Jurišića, dekana Teološkog fakulteta u Sarajevu i još dvojice svećenika, svetu misu je predvodio vojni ordinarij, biskup dr. Tomo Vukšić, koji je poručio okupljenim vjernicima, a bilo ih je više stotina: „Molimo dragoga Boga za milost slobode od mržnje prema počiniteljima ovoga zločina".

Svetoj misi prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje, što su učinili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Novoga Travnika i susjednih općina, te predstavnici političke i izvršne vlasti s područja središnje Bosne. To su učinili i predstavnici udruga Domovinskoga rata iz Kupresa i rodbina poginulih, ubijenih i nestalih Kuprešaka koji su do zadnjega daha branili Travnik od partizanske najezde, predstavnici Žrtvoslovnog društva Hrvatske, Jozo Sekić i Josip Udovičić, te predstavnici Oružanih snaga BiH na čelu s pukovnikom Josipom Sliškovićem.

Svetom misom zadušnicom koja se slavila večeras u travničkoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, nastavlja se obilježavanje i otimanje zaboravu velikog broja žrtava partizanskog zločina počinjenog prije 68 godina u „oslobođenom" Travniku.

Istim povodom, nakon svete mise, u Centru za kulturu u Travniku otvorena je dokumentarna izložba fotografija i promocija knjige „Hrvatska kultura i društveni život u Travniku 1890 – 1945.".


Nema komentara

Anketa

Ustavi