RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŽUPANIJAMA SE VRAĆAJU OTETE NADLEŽNOSTI Ustavni sud jednoglasan: Ukida se Federalno ministarstvo obrazovanja te federalno ministarstvo kulture i sporta

Napisano 13.10.2010. 00:02

Ustavni sud je danas praktički ukinuo dva federalna ministarstva. Naime po zahtjevu Borjane Krišto za ocjenom ustavnosti postojanje pojedinih federalnih ministarstva (obrazovanja, te kulture i sporta) ocjenjeno je kao  protuustavno budući da je obrazovanje (kao i kultura) u punoj nadležnosti županija/kantona. Ovo je inače jedna od značajnijih pobjeda Hrvata na Ustavnom sudu Federacije.

Ta dva ministarstva većina hrvatskih političara smatrala je još jednim instrumentom majorizacije kojim se oduzimaju nadležnosti kantonima.

Zanimljivo je da je uz tu odluku Ustavni sud vijećao  i o nekakvim komunalnim pravilima u Sarajevu. Vijest koja sama po sebi nije toliko bitna. Barem ne za širu federalnu zajednicu. No FTV tako ne misli. Na teletekstu i u vijestima ni riječi o pobjedi Krišto na Ustavnom sudu. Ali zato je top vijest o komunalijama u Sarajevu.

Što je uzrok cenzuri? Valjda to što je proces pokrenula mrska Bojana. Da ga je pokrenuo Zlatko bila bi vijest dana.

Hoće li Igor Sodlo skupiti ovaj put muda, sazvati Upravni odbor FTV-a i reći svima u brk - pa dobro ljudi koji je ovo k.... od televizije?? Hoće li ga ljuti ujko nazvati i stjerati u neku stvar?

Hoće kitu...

Igor BoliMeK Soldo

Vijest sa FENE:

Senjak je obrazložila da je Ustavni sud FBiH, odlučujući o zahtjevu predsjednice FBiH Borjane Krišto, za utvrđivanje ustavnosti Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, na temelju članka IV.CIO. Ustava FBiH, nakon provedene javne rasprave na sjednici 28. rujna tekuće godine, donio presudu kojom se utvrđuje da odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave nisu u skladu sa člankom III.4.b) i c) Ustava FBiH. 

U skladu sa člankom IV C.12. b) Ustava FBiH i člankom 40. stavak 4. Poslovnika Ustavnog suda FBiH, daje se kao prijelazno rješenje mogućnost Parlamentu FBiH da u roku o šest mjeseci od dana objavljivanja presude u "Službenim novinama FBiH" usaglasi odredbe Zakona iz tačke 1. presude s Ustavom FBiH do kada se ovaj zakon može primjenjivati. 

Senjak je čitajući obrazloženje spomenutog slučaja istaknula da je predsjednica FBiH podnijela zahtjev Ustavnom sudu FBiH za utvrđivanje ustavnosti čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave u kojem je navedeno da spomenute odredbe Zakona nisu u skladu s odredbama članka III.4.b) i članka III.4.c) Ustava FBiH. 

Javnoj raspravi održanoj 28. rujna pristupio je punomoćnik podnositelja zahtjeva, dok uime Parlamenta FBiH nije pristupio nitko. 

Nakon provedenog postupka ovaj sud odlučio je da je članom III.4. Ustava FBiH propisano da kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, te utvrđivanje i provođenje kulturne politike. 

Kako člankom III 1., III 2. i III 3. Ustava FBiH nije propisano da djelatnost obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike spada u nadležnost federalne vlasti, niti u zajedničke nadležnosti Federacije i kantona, a niti su kantoni ovaj dio svoje nadležnosti prenijeli na Federaciju, ovaj sud je nakon provedenog postupka utvrdio da su odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave u suprotnosti sa člankom III 4.b) i c) Ustava FBiH.

Njime je propisano da je utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike, u nadležnosti kantona. 

Senjak je saopćila da je Odluka donesena jednoglasno, te da će šire obrazloženje presude biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

NA FTV CENZURA:

 

U svakom slučaju, dva federalna ministarstva manje.

 

poskok.info|HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi