RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ukupna vrijednost projekta VIOR je 132 tisuće eura

Napisano 06.10.2011. 09:26

Prekogranična suradnja Orašja, Vinkovaca i Pleternice u turizmu i izgradnji lokalne infrastrukture

Ukupna vrijednost projekta VIOR je 132 tisuće eura

Općina se planira prijaviti na drugi projekt čija je prijava do prosinca

Rezultat prvog javnog poziva za prekograničnu suradnju Hrvatska - BiH donijela je implementiranje projekta povezivanja Orašja i Vinkovaca kroz projekt VIOR.

Financijska korist

Sredinom veljače ove godine, podsjetimo, izaslanstvo EU u BiH potpisalo je s oraškim načelnikom Đurom Topićem ugovor o implementaciji projekta prekogranične suradnje Vinkovci - Orašje - povijesno naslijeđe u turističkom projektu dva susjedna grada. Ukupna vrijednost projekta je 132.500 eura. Projekt osobito nosi financijsku korist lokalnim zajednicama jer Europska unija projekt financira čak s 85 posto, a partneri 15 posto. Projekt će se implementirati u Vinkovcima i u Orašju kroz niz edukacija i aktivnosti kao što su osnivanje baze podataka turističke baštine u oba grada, razvoj inovativnih rješenja na promociji, ponudi i distribuciji prekograničnih turističkih proizvoda, obnova malih infrastruktura turističke baštine, predavanje o abonosu pronađenog upravo na obala rijeke Save u Bosanskoj Posavini kao i drugim lokacijama, a potom prerađuje u namještaj i suvenire, predavanja i edukacija o lokalnim turističkim potencijalima za lokalne stanovnike i turističke operatere, pojašnjavaju u općinskim upravama dva grada. Do sada su formirani projektni timovi, upravljačka tijela, održani prvi sastanci na kojima su dogovorene zajedničke projektne aktivnosti, podijeljene prve uloge u provedbi projekata i dogovoreno da se krene u proceduru javne nabave roba i usluga potrebnih za realizaciju aktivnosti iz projekta. Slijedi održavanje obuka, brendiranje turističkih proizvoda i preostale predviđene aktivnosti. Poučeni pozitivnim iskustvom općina Orašje planira se prijaviti i na drugi poziv prekogranične suradnje koji traje do početka prosinca.

Infrastruktura

Partner bi trebao biti grad Pleternica u RH. Radi se o projektu izgradnji vodovoda i kanalizacije u ruralnim dijelovima lokalnih zajednica. Projekt je financijski zahtjevniji, a za građane je od prioritetnog značenja.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi