RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

A ko je napravio genocid nad Muslimanima?

Napisano 21.02.2010. 00:38

Pišu: Junuz Blećina & Eduardo

Postojao je prije dvadesetak godina europski narod u Jugoslaviji prepoznatljiv po imenima i nerijetko i prezimenima, karakterističnim pjevačima, glumcima, nenaglašenim islamom i dašku orijenta u odijevanju ili mentalitetu, kulturi i svemu onom što čini jedan narod koji je svakako imao osobinu važniju od teritorija - identitet.

Jugoslaviju su od svih naroda u njoj najviše doživljavali kao svoju, kohabitirali su s komunizmom i srpskom hegemonijom zahvaljujući socijalnim pravima koja im je Jugoslavija pružala. Procvjetao je u razdoblju od 1971. kada je službeno dobio ime, srpska podvala kojom se htjelo spriječiti da se izjašnjavaju u velikom broju kao Hrvati, pa do 1990. i prvih naznaka raspada Jugoslavije, to cvjetanje je i razlog zašto su srpske vođe u BiH i počele rat za uzimanje samo dijela BiH koju su cijelu do nastanka države BiH smatrali svojom. Iako i danas postoji postoji velik broj ljudi na prostoru bivše Jugoslavije koji se izjašnjavaju kao Muslimani većina je nasjela na podvalu naziva Bošnjak od Muslimana sklonih Srbima koja je kao i odluka dvadesetak godina ranije pomogla da se taj korpus s kojim su Srbi ratovali dodatno oslabi i podijeli.

Naziv Bošnjak je trebalo označavat temeljniju temeljnost u BiH, iako se zapravo ograničava postojanje na samo jedan dio države BiH, trebao je ukinut vjersku odrednicu iz nacionalnosti i time se indirektno ogradit od islamskog fundamentalizma koji im se tad stavljao na teret, iako primjerice Židovi ne inzistiraju na tome da su Izraelnjaci, grešku su kasnije pokušavali popraviti raznim mitovima, smiješnom, pretjeranom simplificiranom, falsificiranom i silovanom povijesti, no rezultati te odluke su dramatični. U samoj BiH i nije bilo toliko izraženo nestajanje Bošnjaka u poslijeratnim godinama ali u svim državama nastalim na prostoru ex YU su praktički nestali ili ne postoje ni izbliza Bošnjaci kao što su nekad postojali Muslimani.

Pri tome i oni koji nisu prihvatili promjenu naziva Musliman u Bošnjak su postali nešto drugo od Bošnjaka - nebošnjaci. Kao da situacija i nije dovoljno zakomplicirana u posljednje vrijeme je aktualno i pretvaranje Bošnjaka u Bosance, najtemeljnotemeljnijeg naroda u BiH i proces je koji se širi poput epidemije među Bošnjacima. Sličnu podvalu su Srbi napravili Hrvatima sa Bunjevcima no ovaj put i Hrvati (RH) i MZ podržavaju proces. Proces koji će vjerojatno dovest do daljnjeg raslojavanja jer je pitanje koliko se primjerice Bošnjaci u Hercegovini a pogotovo Sandžaku mogu uklopiti u novotariju koja nema vjersku dimenziju kao osnovu.

Pretpostavlja se da je trenutni odnos kod bivšeg korpusa ex Muslimana: oko trećine Bošnjaka i trećine Bosanaca uz trećinu Muslimana, Hrvata i raznoraznih nacija u koje su se asimilirali. No bez popisa u BiH 2011. teško ćemo točno znati, izbjegava se popis zbog opće konfuzije i konsternacije koje bi brojke izazvale pod nemuštim izgovorom bošnjačkih vođa o legaliziraju etničkog čišćenja iako je istina sasvim suprotna - popis bi pokazao da je etničko čišćenje bilo i razmjere istog.

Naziv Bosanac za razliku od Bošnjak ovaj put nema tu vjersku odrednicu i iako su ga u početku bošnjački vjerski prvaci podržavali u stilu Miloševićkog jugoslavenstva trend je izmakao kontroli istih i termin Bosanac ima sve manje vjersku karakteristiku. Iako ga novi „Bosanci“ doživljavaju kao nacionalni pojam, Bosanac označava i regionalnu skupinu kod Hrvata poput Dalmatinaca, nestankom vjerske odrednice oni postaju jako slični ostalim Hrvatima, apsolutno i po jeziku i kulturi te i nemaju smisao zasebnog postojanja osim postojanja poput ostalih hrvatskih regija te je za očekivat da će vremenom i ostat Bosanci ali i Hrvati čime se ispravlja napravljena povijesna nepravda. Čini se da to i jest krajnji cilj i RH i MZ – rješavanje jednog od najvećih problema nastalih srpskim rasturanjem bivše Jugoslavije, mogućom islamskom državom i islamistima u Europi.

Slovenija, popis 2002.
Bošnjaci 21.542
Muslimani 10.467
Bosanci 8.062

Slovenija, popis 1991.
Muslimani 26.577

Srbija, popis 2002.
Bošnjaci 136.087
Muslimani 19.503

Srbija, popis 1991.
Muslimani 246.411

Crna Gora, popis 2003.
Bošnjaci 48.184
Muslimani 24.625
Crnogorci (muslimani) 11.710

Crna Gora, popis 1991.
Muslimani 89.614

Makedonija, popis 2002.
Bošnjaci 17.018
Muslimani 2.553
Dio Albanaca i Muslimana se izjašnjava Turcima koji čine 3.54% stanovništva Makedonije da mogu dobiti dozvolu za selidbu u Tursku.

Makedonija, popis 1991.
Muslimani 35.256

Hrvatska, popis 2001.
Bošnjaci 20.755
Muslimani 19.677
cca. 10.000 Hrvata (muslimani)

Hrvatska, popis 1991.
Muslimani 43.469

BIH, popis 1991.
Muslimani 1.902.956

BIH, 2010. (procjena)
Bošnjaci, Muslimani, Bosanci 1.600-1.650.000

HercegBosna.org


Mislim da čak i SDA polako diže ruke od "Bošnjakizacije" i prelazi na nešto nalik SDP "Bosanstvu", to je vidljivo po broju profesionalnih Srba i Hrvata koje su ubacili u lafo predsjedništvo stranke. Mlađi naraštaji, pogotovo ovi urbani iz Tuzle i Sarajeva su redom "Bosanci".

Definitivno omogućiti izjašnjavanje kao Bosanac na popisu, ali paziti da ih ne ubace kao četvrti "konstitutivni" narod u predsjedništvo, opekli smo se sa sandžaklijom Ganićem kao "Jugoslavenom".

Autor: Mike Hunt | Napisano 20.02.2010. | (78) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(37)

Neka cvjeća. Šareniji je vrt

Autor: Graničar Jozo | Napisano 12.03.2010. | (42) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(49)

Da tebe licno upitam "Junuze" Blentino, kako se ti izjasnjavas?

Autor: BEKRIJA | Napisano 05.04.2010. | (46) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(44)

Anketa

Ustavi