RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjaci u Mostaru 4 godine za redom imaju negativan prirodni priraštaj

Napisano 22.02.2010. 06:32

Piše: Bart Walker

Federalni zavod za statistiku, sa sjedištem u Sarajevu, je zavod odgovoran je za vođenje evidencije o brojnim gospodarskim i demografskim pokazateljima u FBiH.

Prema podacima koje sam pronašao na internetu, koje je publicirao ovaj Zavod, a u kojima se nalazi evidencija umrlih i rođenih stanovnika po nacionalnosti, mogu se iščitati neke zanimljive činjenice.

Za vas sam izdvojio podatke za Mostar.

Podaci za Hrvate, koje sam sistematizirao kroz grafikon, prikazuju dosta povoljnu i pozitivnu situaciju. U sedam godina koje sam obradio (od 2002. do 2008.), Hrvati su imali samo jednu negativnu godinu  (2007).

Međutim, prema podacima koje smo već objavili na našim stranicama, o broju djece upisane u 2009. godini u osnovne škole, vidljiva je brojka od 811 učenika upisanih po devetogodišnjem planu i programu u svim mostarskim osnovnim školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku. Budući da je 2008. godine upisano 214 učenika u prvom valu upisa po devetogodišnjem planu i programu (kada je većina roditelja odlučila ostaviti djecu kućama i upisati ih sljedeće godine po osmogodišnjem) dolazimo do brojke od 597 učenika upisanih 2009. godine po devetogodišnjem planu i programu (generacija 2003. i 2004.).

Prema ovim podacima FZS-a, broj Hrvata rođenih 2003. iznosio je 483, dok je 2004. rođeno 490 djece.

Ova razlika se može objasniti već od davno poznatom činjenicom da Hrvatice iz BiH idu rađati u  Hrvatsku kako bi ostvarile razne pogodnosti kao što je doplatak za djecu. U prilog ovoj tezi ide i podatak da Zavod za statistiku Republike Hrvatske svake godine u  svom statističkom ljetopisu izbriše oko 1000 djece za koju oni utvrde da su rođena u bolnicama u RH, a koja su po mjesečnoj statistici ulazila u ukupnu sumu rođenih u RH.

Međutim i prema ovim manjkavim i nepotpunim podacima za Hrvate u Mostaru  statistika je više nego povoljna. U 7 godina rođeno je 3.549 djece, a umrlo 3.005 ljudi što daje pozitivan prirodni prirast od 544 Hrvata.

Grafikon „Prirodni prirast - Hrvati u Mostaru“

Statistika Hrvata u Mostaru

Bošnjaci su u sedam promatranih godina imali 3.091 rođene djece, dok je umrlo 3.026 što daje pozitivnu bilancu od 65 Bošnjaka. Međutim u zadnje četiri godine Bošnjaci u gradu na Neretvi imaju negativan prirodni prirast što možete vidjeti na grafikonu.

Grafikon „Prirodni prirast - Bošnjaci u Mostaru“

Statistika Bošnjaka u Mostaru

Iako su podaci za Bošnjake dosta loši, narod koji je u Mostaru doživio totalnu kataklizmu su Srbi. Prema podacima koji su prikazani u grafikonu, u promatranom razdoblju rođeno je 46 Srba, dok je umrlo 554, što daje negativni prirodni prirast od 508 Srba.

Grafikon „Prirodni prirast - Srbi u Mostaru“

Statistika Srba u Mostaru

Ostali u koje spadaju svi ostali manjinski narodi, neopredijeljeni i nepoznati su prikazani u grafikonu „Prirodni prirast - Ostali u Mostaru“.

Statistika Ostalih u Mostaru

Napomena: Broj rođene djece uziman je po nacionalnosti majke.

HercegBosna.org


mašala ti dice! :)

Autor: dudu | Napisano 22.02.2010. | (137) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(29)

Nice :))))))))))))

Autor: Ceha | Napisano 22.02.2010. | (129) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(35)

Anketa

Ustavi