RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Braća po DNK

Napisano 29.01.2012. 11:25

Kozerije kad im vrijeme nije

Braća po DNK

■ ŠUTNJA - Teško je, realan sam čovjek, očekivati da se neki ministar u Bošnjaka zove Ivica. Ima, doduše, onaj predsjednik... ali on je - Željko. Nije mi, međutim, jasno kako to nema informacija iz bošnjačkih štala da se i u njih našlo kakvo tele u boji
■ TOPLO ORUŽJE - Šef srpske policije Ivica Dačić, onaj što ga tek žandarmerija može otjerati od Slobine požarevačke kuće cvijeća, poručuje svekolikom srpstvu, da više ne ganjaju Hrvate po Srbiji. Sjekirama, ni drugim hladnim oružjem. „Nemojte, veli Ivica (nije mi, doduše, jasno kakav je to Srbin koji se zove Ivica?!), biti kao oni kad ono vi gostujete kod njih. Uvijek ih toplo primite
■ Prvi pendrek Srbije zove se Ivica Dačić, a prvi seljak Osječko-baranjske županije i ponosni vlasnik ljubičastog teleta zove se Ivica Miketa. Nemojte mi kazati da je to slučajno! Pa, nije tek tako milicajac Ivica upozoravao Delije da sklanjaju sjekire (evo opet lijepe rime!) kad ugledaju Hrvata na putu - iii drugdje, svejedno. Nije DNK voda

Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Za početak, pa tko ne riješi, neka odmah odustane od daljeg čitanja, jedna mala zagonetka: Kako se zove (narodni) običaj po kojem Srbi dočekaju Hrvate u Novom Sadu (ili bilo gdje) tradicionalnim srpskim pozdravom sjekirom posred šoferšajbne?! Iza koje se krila hrvatska, bratska, mada malo i iznenađena, glava! Znam da je pitanje teško, ali je zato odgovor lagan: Bratoubilački rat! Naime, baš kad su Delije oštrile sjekire (vidi lijepe rime!), makedonski je znanstvenik Zlatko Jakovski utvrdio kako Srbi i Hrvati imaju sličan DNK. Jednom riječju - to su braća po DNK. I nema onda razloga da si zamjeraju što su se ono malo igrale Delije nasred zemlje Vojvodine.
Doktor Jakovski je utvrdio kako i Bošnjaci imaju gotovo isti DNK-a kao i ostala im dva - gore spomenuta - naroda. I to mu nije dosta: pa tvrdi kako smo mi svi ovdje na Balkanu slični, baš kao što su slični Azijati. Ili, što bi kazao naš narod, isto sranje, drugo pakovanje. Mada je i pakovanje slično.

BRATOUBILAČKI

U pravu su, dakle, oni što tvrde da ovdje nije bio građanski rat; bio je, sada je to i nauka potvrdila, bratoubilački. Mada šef srpske policije Ivica Dačić, onaj što ga tek žandarmerija može otjerati od Slobine požarevačke kuće cvijeća, poručuje svekolikom srpstvu, da više ne ganjaju Hrvate po Srbiji. Sjekirama, ni drugim hladnim oružjem. „Nemojte", veli Ivica (nije mi, doduše, jasno kakav je to Srbin koji se zove Ivica?!), biti kao oni kad ono vi gostujete kod njih. Uvijek ih toplo primite"!

Jasno, nisu ni Delije časile časa, pa su ministru uzvratile priopćenje. Kratkim, doduše, ali zato i jasnim da ga čak i prvi policajac može razumjeti. „Ma, primili smo ih, gospodine ministre, toplo. Ne može toplije biti"!
No, nakon ove tople ljudske priče o bratskom susretu u Novom Sadu, pređimo na malo veselije teme. 'Ajmo, dakle, malo o onome od čega se živi. U nekom selu u blizini Čačka otelilo se, ili, kako bi kazali ljubitelji životinja, na svijet je došlo ljubičasto tele. Otelila ga je krava po imenu Đurđa. Tele još nema imena, a oni koji su predlagali da se zove Milka, uvjerljivo su nadglasani. Jer, tele je, zna se, muško. Domaćin u čijoj se štali sve dogodilo, danima je krio Đurđina prvijenca. Neće priznati, ali malo se i prepao. No, djeca - što znaju deca što je ljubičasto?! - slikala su ga i Milkana poslala novinama. I tako je tajna otkrivena.

Uslijedio je, međutim, munjevit hrvatski odgovor. Tajnik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije obznanio je kako se u štali njegova predsjednika, u Čamoglavcima, našlo ljubičasto tele: Zanimljivo, i ova hrvatska, doduše i predsjednička krava, zove se Đurđa. Što samo svjedoči kako Srbima i Hrvatima nije isti samo DNK, nego ih vežu i imena. I to ne samo domaćih životinja.

BOŠNJAČKI ODGOVOR?!

Kao što smo, eno, vidjeli, prvi pendrek Srbije zove se Ivica Dačić, a prvi seljak Osječko-baranjske županije i ponosni vlasnik ljubičastog teleta zove se Ivica Miketa. Nemojte mi kazati da je to slučajno! Pa, nije tek tako milicajac Ivica upozoravao Delije da sklanjaju sjekire (evo opet lijepe rime!) kad ugledaju Hrvata na putu - ili drugdje, svejedno. Nije DNK voda!
U cijeloj priči, a i inače, brinu me Bošnjaci. Teško je, realan sam čovjek, očekivati da se neki ministar u Bošnjaka zove Ivica. Ima, doduše, onaj predsjednik... ali on je - Željko. Nije mi, međutim, jasno kako to nema informacija iz bošnjačkih štala da se i u njih našlo kakvo tele u boji. Pa, makar i ljubičasto.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi