RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Brat je mio ali je šura i zet (samo) jedan

Napisano 21.08.2011. 10:55

Kozerije kad im vrijeme nije

Brat je mio ali je  šura i zet (samo) jedan

■ Evo redova koji će definitivno dokazati kako je bolje biti Jurišićev šura, nego Nikšićev brat. I neka ta hajka na premijera više prestane!

■ Nije sve u Mercedesima
Braća, to jest sinovi staroga Lijana su se namirili po ministarstvima i parlamentima. Ali, ima stari Lijan još djece. Dakle, i ženske. A ženska mu djeca, Bogu hvala, imaju i muževe. Istina, dobro su se oženili. No, nisu se oni ženili zbog mercedesa, nego iz ljubavi

Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Strašna je vijest stigla iz povremeno prijateljske Hrvatske; gastarbajterska obitelj Šerbedžija, koja je, kad je ono ovdje devedesetih bilo najljepše, otišla u prijateljsku Ameriku, više neće moći ljetovati na Brijunima. Ne znači to, kao što su se neki, vjerujem, po nadali, kako će ih zamijeniti familija Broz, što je ono nekad tamo ljeti stolovala - naprosto ocu te u inozemstvu, prvo u Srbiji, pa onda i tamo daleko preko ocena napaćenoj obitelji, javljeno je kako (također) napaćena Hrvatska ne kani više plaćati to što se Rade s djecom i unučadi, a u režiji vlastite - doduše (tek) druge - supruge igra(ju) po Titovim stazama ladanja. I ako je to ta europska obitelj u koju će Hrvatsku pripustiti idućega ljeta, kada Šerbedžije neće moći na more, daleko im lijepa kuća. Ako su to ti europski standardi: Hvala, ali (povijesno) Ne, hvala! Sačuvaj (nas), Bože! Ne Šerbedžija, nego Europske unije.

TAKVA NAM JE, BRATE, PLATFORMA!

Mi, bjelodano je to već i na prvi pogled, nismo za to društvo. U nas, ne samo da ne bi neku familiju ostavili bez ljetovanja nego ni bez posla. Naprosto, u nas je takva platforma. Vuče to, doduše, na ona vremena, ali zašto kriti: porodica je osnovna ćelija društva. Ima, međutim, ovdje pojedinaca kojima smeta, recimo, to što unutar nekih naših obitelji vlada prava harmonija. Eno, primjerice prvi u pravaša Zvonko Jurišić je u Nadzorni odbor federalnih Naftnih terminala instalirao svoga šuru. Pa, neće valjda moga. I umjesto da svi kažu: Svaka ti, Zvonko, čast - napadaju ga. I to ne bilo tko, nego mangupi iz vlastitih redova. Na Jurišića je tako udario njegov dopredsjednik Josip (eh, sad kako se pravaš može zvati Josip... posebna je i teška tema!) Perić. Ne znam ima li Perić šuru i je li taj šura gori (ili bolji?!) od Zvonkovog, ali znam da je prvi ispod Jurišića, tj. dopredsjednik - da ne kažem doglavnik.
No, postoje indicije kako bi Perić, zapravo, htio biti poglavnik umjesto poglavnika. Znači, umjesto Jurišića. Pa, da i on svoga šuru namiri. Mada, ne znam što se svađaju; ima u nas nafte, pa onda, zna se, i naftnih terminala.

A ima i onih koji napadaju federalnog premijera Nermina Nikšića. Zaposlio je, vele rođenog brata. Čuj, rođenog! Pa, kakav još brat može bit. Posuđen?! Ustvari, skroman kakvog ga je Bog dao, Nikšić i nije znao da mu je Mirsad, u obitelji, inače, zvan Mirso, dobio posao. Kada ga je Vlada imenovala, brat mu je izašao sa sjednice. Nije mogao gledati, ili mu mjehur to uzbuđenje nije mogao izdržati....utvrdit će istraga. A i nije neko imenovanje. M. Nikšić je (tek) vršitelj dužnosti direktora za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću Auto-ceste Federacije BiH. Iz čega će svatko dobronamjeran razumjeti kako je bolje biti Jurišićev šura, nego Nikšićev brat. Jer, ispred šure nema nikakvog v.d. A nije loše biti ni dobar s Lijanovićima; dobro, ono iskustvo stožernika Čovića s tom uglednom širokobriješkom mesarskom obitelji zanemarimo. Bilo pa (skoro) prošlo.

SVA LIJANOVA DJECA, DAKLE, I ŽENSKA

Braća, to jest sinovi staroga Lijana su se namirili po ministarstvima i parlamentima. Ali, ima stari Lijan još djece. Dakle, i ženske. A ženska mu djeca, Bogu hvala, imaju i muževe. Istina, dobro su se oženili. No, nisu se oni ženili zbog mercedesa, nego iz ljubavi. Pa, eto, hoće i sami da nešto rade. Već su, naime, to veliki momci. Naročito jedan - Ivan Šakota, po zanimanju zet federalnoga dopremijera Jerka (oba mu prezimena znate, pa da sad ne gubim na prostoru).
Dobar je Šakota zet, pa mu je punac namijenio da bude odmah ispod premijerovog brata - v.d. (i on?!) zamjenika izvršnog direktora, onih gore već rečenih (auto) cesta. Nakon čega se, opet, moramo sjetiti onoga prijašnjeg pametnog zaključka kako je bolje biti Jurišićev šura, negoli Nikšićev brat, ali i Lijanovićev zet.
I onda kada Nikšić kaže kako njegov brat ne može biti kažnjen zato što je on premijer, ne govori istinu. Dobri je Mirso - kažnjen. Da je, uzet ćemo primjer, Jurišićev šura - ne bi bio v.d. I ne bi se zajebavao po cestama, nego po naftnim terminalima.

| Oslobođenje |  HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi