RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Željko Komšić na pravom putu

Napisano 31.07.2011. 11:14

Kozerije kad im vrijeme nije

Željko Komšić na pravom putu

Ako je Povjerenika toliko oduševilo to što je Jeremić oduševljen jednom crno-bijelom fotografijom janjeta našeg bijelog, možete misliti kad u Komšićevu kabinetu vidi Broza na ulju, tj. u boji

Piše: Josip Vričko, Oslobođenje

Kad je ono iz Ljubljane došla dugo očekivana vijest, Branko je Ćopić kazao: „Drug je Tito došao iz bajke, a sada se u bajku vratio"... ili, ne držite me za (svaku) riječ, tako nekako. Ja sam, doduše, čim sam se pribrao od silnoga šoka, od druga Branka očekivao kakvu pjesmu, ali, ipak, povjerovao sam i u ovu - prozu. Međutim, kada je koju godinu kasnije Branko skočio s mosta ispod kojega, nekim čudom, nije bilo rijeke, malo sam posumnjao u Ćopićevu bajku - a o Brozu da i ne govorimo. No, evo, ovih se dana ljubičica bijela vratila iz bajke. Informacije o tomu dolaze sa svih strana.

U BRUXELLESU USRED MRAKA

Krenimo od našega, ako Bog da, glavnoga grada - Bruxellesa. Zagrebački su mediji ovih dana otkrili brižno čuvanu tajnu - ured povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fülea resi slika Josipa Broza. Nije, kaže isti izvor, to mnogima pravo, ali tko Štefanu smije prigovoriti što mu se sa zida Tito smije. Ma, zapravo, može, ali onda od proširenja - ništa. I zato slobodno mogu kazati kako je Tadićev šef diplomacije Vuk (prezime mu znate) lukav kao lisica; kad je usred Unije vidio kako (nekada?!) naš najveći sin, ali i drug nonšalantno maše s plavoga vlakića oduševljenim narodnim masama, nije mogao skriti golemu sreću. „O, drug Tito! Pa, ja sam njegov veliki obožavatelj", povjerio je Füleu. Na što ga je ovaj pomilovao po kosi i kazao: „Samo tako, Vuče, nastavi! A pozdravi mi i Borisa. Voli li on druga Broza"?! „Naravno, druže Štefane", nepokolebljivo je Jeremić stajao na Titovu putu. „Da samo vidite kakvih onih slika ima. Štoviše, razmišlja da preseli na Dedinje"! ,,U Kuću cvijeća", šokiran je bio Füle"?! ,,Ma, ne, gluho bilo. U Beli dvor", odlučno je Jeremić otklonio ovu (potencijalno) lošu vijest.
I kako trenutačno stvari stoje, Vukovo oduševljenje briselskim Brozom u crno-bijeloj tehnici, zbog koje samo štovatelji janjeta našeg bijelog znaju da je onaj njegov vlak zapravo plav, odigralo je možda povijesnu ulogu. Srbiji je, kažu iz Füleu susjednih ureda, Uniji bliža nego ikad. I, eto, nama šanse!

SVENE, VRATI SE!

Znam, dakako, da bi ovaj lukavi plan prvo trebao povjeriti Svenu Alkalaju, jer to je, ipak, nešto što bi trebalo diplomatski odraditi. No, naš šef diplomacije je trenutačno zauzet rješavanjem problema na Rogu Afrike, pa mu je Europa, ma i Bosna i Hercegovina, tako daleko.
Da ne kažem - tamo daleko! A (pakleni) je plan vrlo jednostavan; Treba hitno, ali ne i nametljivo pozvati Povjerenika u Sarajevo. Prije toga, dakako, razgovarati u četiri oka s Željkom Komšićem (Istina, bude li član našega troglavoga Predsjedništva insistirao da se razgovara u njegovu kabinetu, to će biti teško, jer sa zida uvijek vrebaju dva plava oka).
Ali, baš je taj zid ključan. Na njemu je, znaju to već i pioniri maleni, Brozov portret u neprirodnoj veličini. I kad to Füle vidi! Ne želim raspirivati (lažni) optimizam, no ne vidim tko bi nas mogao zaustaviti na putu ka Uniji. Nećemo Srbiju preteći, već pretrčati. Jer, ako je Povjerenika toliko oduševilo to što je Jeremić oduševljen jednom crno-bijelom fotografijom, možete misliti kad u Komšićevu kabinetu vidi Broza na ulju, tj. u boji.
Znači, svi oni su Komšića napadali, klevetnici, dakle, što je iz nekakve zaboravljene magaze u Predsjedništvu, među svim onim granatama iz Drugog svjetskog rata, iskopao ovaj portret, sada neka zašute. Punog srca im sada poručujem: drug je Željko na pravom putu! Zapravo, kličem: Što je više kleveta i laži, Komšić nam je miliji i draži.
Znači, čim Alkalaj riješi ovo s Rogom (sreća da nemaju dva, pa će Sven - već ga je čujem, čak i žena poželjela - brže kući) Afrike, treba pristupiti realizaciji ovoga, doduše, moga plana. Prethodno, ali tu je Alkalaj na svom terenu, treba Komšića nagovoriti da Füleu pokloni Brozovu sliku, ali da to izgleda onako spontano. I da se ne vidi kako mi tražimo nešto zauzvrat. Riječju, treba učiti od Srba, treba, da ne dužim, biti lukav kao Vuk.

PUTUJ, MARŠALE!

Ne tražim, skroman kakvog me je Bog dao, nikakve zasluge za ovu genijalnost. Važno mi je, da se ne foliramo, da jabuka sa grane (odnosno Komšićeva zida) otputuje u Bruxelles. Ali, ne zato da ga se riješim(o), nego kao naša prethodnica na europskome putu. Jer, drug je Tito uvijek jahao na čelu kolone!

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi