RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ekskluzivni intervjui vodećih političara za DŽABAhiriju!!!

Napisano 14.10.2010. 18:23

Džabahirija, podlistak i poseban odjel portala hercegbosna.org je intervjuirala dužnosnike u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru o izboru i posljedicama izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva.


Prvo pitanje je - jesu li izborom Komšića, Hrvati izgubili stvarnu konstutivnost i ravnopravost u BiH kao jedan od tri temeljna naroda u BiH? Ne mislimo samo na ravnopravnost deklarativnog karaktera, nego onu na terenu u izbornom procesu i općenito svakodnevnoj političkoj praksi u BiH?
Josipović: Hrvati moraju biti jednakopravni i konstutivni, tj. ustavni i ravnopravni u Bosni i Hercegovini. Nema BiH bez konstutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda.

Džabahirija: Kako gosp. Josipoviću komentirate izbor Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, koji je rezultat eklatantnog preglasavanja Hrvata u BiH? Kakve će reperkusije njegov izbor imati na Hrvate u BiH i općenito dugoročnu stabilnost političkog sustava u BiH?
Josipović: Nema BiH bez konstutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda. Hrvati moraju biti jednakopravni i konstutivni, tj. ustavni i ravnopravni u Bosni i Hercegovini.

Džabahirija: Je li BiH ovim činom ušla u nestabilno postizborno razdoblje formiranje vlasti, je li treći entitet najbolje rješenje hrvatskog pitanja u BiH i kako se Hrvati u budućnosti mogu sačuvati od političke majorizacije i preglasavanja federalnih partnera?
Josipović: Hrvati moraju biti ustavni i ravnopravni, tj. jednakopravni i konstutivni u Bosni i Hercegovini. Nema BiH bez konstutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda.

Džabahirija: Može li BiH ovakvom političkom praksom u Federaciji BiH i položajem Hrvata u BiH ostati cjelovita država sa funkcionalnim državnim aparatom i sustavom koji štiti i narode i pojedince u BiH? Je li Hrvatska kao najbliži i rekli bismo ključni susjed ugrožena eventualnim eskaliranjem međuetničke mržnje u bliskoj budućnosti u BiH?

Josipović: U Bosni i Hercegovini Hrvati moraju biti ustavni i ravnopravni, tj jednakopravni i konstutivni. Bez konstutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda, nema BiH.

                                    

Džabahirija: Gosp. Jurišiću, što velite na izbor Komšića preglasavanjem Hrvata?

Jurišić: Mislim da je izbor Komšića posljedica onog Čovića, Jugoslavenčine, ćiriličara, *ebo on **** sebi. To je politički monstrum, komunjara, partijaš i najgori ološ hrvatskog naroda. Znaš li ti da se on krstio tek sa 40 godina? Kako mu je kumu Radi Bošnjaku bilo držati ga hahaahha.
Onaj HDZ je čista mafijaška organizacija, a drug Ćović na vrhu mafijaške hobotnice. Još sa Srbima šuruje zadnje tri godine- pljuc. Oni su zlo hrvatskog naroda, izdajnici. Lopovčina, pokrao je Soko, da se Soko nikad više mogao pokrenuti. On i oni HDZ-ovci su pravi kriminalci. Nisu pošteni ovako k'o ja i Ćane Primorac.

Džabahirija: Kakve su moguće postizborne političke križaljke kod BiH Hrvata? Kakve se koalicije spremaju na županijskim, entitetskim razinama ili pak na najvišoj - onoj državnoj razini? Hoće li se stvoriti široka hrvatska nacionalna fronta u Federaciji, kojom bi se iskazala kakva-takva brana bošnjačkoj hegemoniji u Federaciji BiH?
Jurišić: Koalicija? S onim Jugoslavenom, koji se na studentskom indeksu ćirilicom potpisivao? Lopov i kriminalac. On se krstio tek sa 40 godina. On i oni njegovi suradnici a u biti kriminalci k'o i on, koji ga drže za glavnog kuma kriminalističke organizacije. On je elementarna nepogoda hrvatskog naroda. HDZ su izdajnici hrvatskog naroda, a srpski prijatelji. Jeste vidili koliko šuruje sa Srbima ta Jugoslavenčina? Ja i Čane Primorac ne bi to nikada. Čović je svaku političku boju promijenio, čisti politički kameleon i interesdžija. Nije politički stamen k'o ja i moj prijatelj Martin Raguž.

Džabahirija: Nakon ovih izbora je odaslana jasna poruka Hrvatima u BiH da i s jedinstvenim stavom i jedinstvenim političkim kandidatima mogu biti preglasani. Kako vidite političku budućnost hrvatskog naroda u BiH, pogotovo u duhu lažnih građanskih i multietničkih opcija, kojima je krajnji cilj unitarizam i hegemonija nabrojnijeg naroda u BiH?
Jurišić: Kakva poltička budućnost Hrvata BiH s ovim Jugoslavenom Čovićem? On i njegovi pajdaši su pokrali Soko, šuruju sa Dodikom i Srbima. Nikad ne priča protiv Republike Srpske. A krstio se sa 40 godina. Jesam li već rekao, da mu je Rade Bošnjak bio kum na krštenju. Kažu da ga je viljuškarom držao hahahahaaaaaahhhahaha.
To su zlikovci, kakve hrvatski narod još nije upoznao. Mostarska komunjara - pljuc. Ćiriličar i Jugoslaven. Lopovčina prve klase, ogrezao u kriminal. Nije sve pošteno stekao kao ja i Ćane Primorac.

Džabahirija: Sve više signala upućuje da bi u ovom ciklusu nove vlasti u slijedeće 4 godine moglo doći do ustavnih promjena, koje će odrediti tijek ne samo BiH Hrvata, nego cijele države, a možda imati utjecaj na ukupnu političku klimu unutar regije Jugoistočne Europe. Političke silnice iz Međunarodne zajednice, a i unutar BiH su u određenom razdoblju bile dosta povoljne, tako da su različite interesne strane BiH u jednom trenutku u Prudu bile na najbližim pozicijama poslije 1995. godine i Daytona spremne sklopiti nove dogovore. Očekujete li značajniie fundamentalne promjene u slijedećih četiri godine ili će one biti samo kozmetičkog karaktera, a srž problema ostati i nadalje neriješen u BiH?
Jurišić: Kakve čovječe ustavne promjene sa Čovićem i HDZ-om? On pokro Soko i on bi radio ustavne promjene. On je bolan bio Jugoslaven i potpisivao se ćirilicom. Čović može samo šurovati sa Srbima i onim švercerom Dodikom. A HDZ zar ne vidiš u Hrvatskoj je najobičnija kriminalna organizacija, na čelu sa kriminalcem svih kriminalaca Čovićem. A Čović se krstio u četrdesetoj. On nema snage da se odupre Srbima i Međunarodno zajednici zbog svoje lopovske prošlosti. Jedinu snagu, čvrstoću i odlučnost možemo pokazati ja i moj prijatelj Božo Ljubić. A Ćane Primorac će na, dodati još elokventnosti i poštenja.



Džabahirija: Gosp. Komšiću, opet ste politički predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH?
Komšić: Kako ste ba ovo rekli? Hrbati? Hrvati? …Štaaa Hr-va-ti? Kako bolan hrvati se?...
…A Hrvati, tako ba reci – ovi naši bosanski katolici. Ćuj ba Zlaja ovog – kaže Hrvati u našoj Bosni. Jah ovih hajvana nikad pameti doći i naučiti ko je glavni hadžija ovde. Haman ovi fašisti nikad ne miruju, pogotovo ovi fašisti sa fašističke hercegbosne i poskoka. Ja sam se jarane borio u ratu za multietnićku jednu i jedinu, gradžansku našu Bosnu u kojoj će i katolici i pravoslavci i Bošnjaci mogu slobodno i bez nasilnog kidisanja sa bilo koje strane moći pisati i izjašnjavati kao Bosanci i govoriti našim jedinim bosanskim jezikom. Ja sam rat proveo u rovu, jedući blato sa puškom u ruci i ljiljanom na ramenu i borio se protiv takvih kao ti.

Džabahirija: Čekajte kakav sad spominjete rat?

Komšić: Šta neću spominjati rat? Vidi mu glave Zlaja. On će meni - zlatnom ljiljanu Armije Republike Bosne i Hercegovine o ratu pričati. Nemoj ba meni spominjati rat. E sad si me potegao za jezik. Ja sam u rovu na kiši i ne viđajući svoju Sabinu (sunce moje) i po pet dana dočekivao sabahe u Šeheru. Đes ba ti bio za to vrijeme? U fašističkom HVO-u dijelio našu Bosnu. Ti i takvi separatisti, Tudžmanovci. Ili se bogatili, dok sam ja išao na prvu liniju. Govno malo fašističko. Zlaja udariću ga majke mi moje. Pa plaho me sad naljutio.

Džabahirija: Čekajte kakvi sad fašisti?
Komšić: Fašisti, jašta ba nego fašisti. Dijelili Bosnu. Jednu jedinu. Hiljadugodišnju. Nisam ja đaba u rovu blato jeo, dok je moja Sabina i po sedam sabaha se sama budila. I ćuvala naš multietnićki bosanski brak. A ti, đe si ti bio? U Njemačkoj primali socijalu ili onom fašističkom HVO-u, što ste sa ćetnicima dijelili jednu i jedinu. Šta ćeš ba? Herceg-Bosnu? Vidi ga ba Zlaja, on predamnom u našem Šeher Sarajevu govori o Herceg-Bosni. Sad si me za jezik potegao. Haman da smo se mi u Armiji đaba borili protiv ustaških i četničkih hordi. Nećeš više meni Karađorđeva ti i taki, udariću te majke mi moje.

Džabahirija: Šta Karađorđevo?
Komšić: Jel to ti mene hajvanom praviš? Ša se ba praviš mangup meni u RajvoSa? Idi dole u fašističke vukojebine, ne diraj nas prave antifašiste. On se samnom zajebavati, ja dijete s asfalta, kamenjarac jedan. Sad si me tek za jezik povukao. Na dohakaću ja vama fašistima sa ovom pepeljarom.
(prekid intervjua).

 

Nastavit će se...


Nema komentara

Anketa

Ustavi