RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako je Lagumdžija prokockao Hadžiomerovićeve pare

Napisano 04.03.2012. 10:50

Kako je Lagumdžija prokockao Hadžiomerovićeve pare

Čim se vratio u Sarajevo, Lagumdžija je dao ekskluzivni interwiev za „60 minuta“. Povjerio je naš ministra, svome Bakiru Hadžiomeroviću da je pao na Bosni. I to u Banjoj Luci. Zlatkov je Bakir zanijemio

Piše: Josip VRIČKO, Oslobođenje

Čestitke podrške, čak i potpore Zlatku Lagumdžiji dolaze sa svih strana. Ipak, mislim kako se (malo) pretjeruje. Ne zna se, naime, prava istina zašto je šef naše diplomacije izgubio apetit baš u ponedjeljak kada mu je na noge došao drug Zoran Milanović.

Svi, ili gotovo svi misle da je to zato što je hrvatski premijer došao ovdje udariti na Federalnu vladu. Što je, među nama rečeno, čak i da je istina – besmisleno. Jer, tko bi se usudio ruku dići na Nikšićevu vladu. Ustali bi svi ministri, pa članovi njihovih familija koji su, pa dobro ne baš ministri, ali tu negdje, a ustao bi i svaki bosanski čovjek. Jer ova je Vlada stvorena za čovjeka. Federalnog! I, napokon, ustao bi i osobno premijer Nikšić. I on zbog čovjeka. Ali i zbog brata. I tko što može tako - dvostruko - motiviranom čovjeku?!  Pa nije onda Milanović naivan da zbog toga potegne do Bosne napaćene.

Drugovi su drugovi, ali mercedesi...

Prva je, dakle, istina da je do sukoba na ljevici došlo zbog tehničkih pitanja. Naime, šef naše diplomacije je već na početku mandata odlučio začepiti usta svim koji su sumnjali da će biti, ako ne bolji – jer to bi zbilja bilo preambiciozno – onda makar jednako dobar kao Alkalaj, kojemu je baš neki dan istekla višegodišnja karta za avion. Zato se i jeste Lagumdžija odlučio odmah na početku za najveće diplomatske izazove – pravac Republika Srpska.

Hrabar je, što se vidi iz priloženog, naš Profesor, ali i oprezan. Zato je, prije negoli će u slobodarsku Banju Luku, nazvao svoga druga zagrebačkog. Čuo je kako Milanović dobro ne baš on, osobno, ali njegova Vlada imaju mercedes. Ali, ne bilo kakvog, već blindiranog. Taman za Banju Luku, ili još bolje za Laktaše, ako ga Dodik još i kući pozove. No, drugovi su drugovi, a mercedesi su mercedesi.
„Ne mogu ti, druže Zlatko, pomoći", tužno je, ali iskreno uzvratio drug Zoran,"treba mi taj auto. Idem u Hercegovinu. I što je najgore u Široki Brijeg"!
Lagumdžija je, nemajući protuargument, samo prekinuo vezu. Koja, kao što nas bliska povijest uči, nije uspostavljena ni u, sad već, povijesnom Libertasu. Nije, međutim, šefa naše diplomacije to pokolebalo, zaputio se preko granice u normalnom, znači neblindiranom autu. Pa što Bog da!
 I Bog je dao. Zapravo, umalo je dao.
Lagumdžiju su naše istočne, ali i prve komšije toplo primili. Bilo je veselo, uostalom baš kao i uvijek kada se sretnu dvojica socijaldemokrata velikog, a u domaćinovom slučaju i teškog kalibra. I kad je visoki gost shvatio kako u najbližem susjedstvu neće biti diplomatskih problema, prešlo se  na još lakše teme. Čim je naš neustrašivi Zlatko, kojega čak i predsjedavajući našeg Predsjedništva od milja zove Predsjedniče, vidio kako mu je u RS skoro kao u zapadnoj Njemačkoj, odlučio je domaćinima povjeriti da baš toga historijskoga dana Bosna i Hercegovina igra s Brazilom.
Zatekao se tu, međutim, još jedan socijaldemokrata Željko Kopanja i, sve se ispričavajući, ispravio donositelja te vijesti.

Igrale (se) karioke

„Ma, ne igra BiH s Brazilom, nego se Brazil igra s Bosnom", ispalio je, uz realnu opasnost da izazove diplomatski incident. No, vlasnik Nezavisnih novina je, kako mu se novina i zove, nezavisan pa može govoriti što god hoće. Diplomatski je, srećom, rutiner Lagumdžija, pa je samo haldnokrvno uzvratio nezavisnom Kopanji.

„'Ajmo se kladiti"!

Što je Željko karioka jedva dočekao. No, kad hoće nesreća, dok se s Milanovićem borio oko prevoza, zapravo prijevoza, naš je ministra zaboravio podignuti inozemne dnevnice. A iz praznog novčanika ne puca! Sreća je u nesreći da je Dodik predsjednik pa uvijek ima para. Odmah je posudio novce visokom gostu, a visoki je gost uložio na BiH. Za ostalo se pobrinuo Saša Papac.
I, jasno, čim se vratio u Sarajevo, Lagumdžija je dao ekskluzivni interwiev za „60 minuta". Povjerio je naš ministra, svome Bakiru Hadžiomeroviću da je pao na Bosni. I to u Banjoj Luci.

Zlatkov je Bakir zanijemio, ali tek kad je čuo da se njegov gost ne sekira. Dodik mu je, naime, kazao da mu novce ne treba vraćati.
„E, moj Bakire, njemu je samo važno da je Bosna izgubila. Ne žali para", objasnio je tužnom Hadžiomeroviću u 127 minuti „60 minuta"!

„Ma, ne žali, on moj ministre, moje pare. Prije nekoliko dana me je na sudu dobio 10 hiljada maraka. Lako mu je mojim markama Bosnu mlatit", uzvratio je - ekskluzivno! – jedan od najpopularnijih bh. Bakira.
   

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi