RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Besplatno, ali - džabe!

Napisano 03.03.2012. 09:51

Herc iskrice

Besplatno, ali - džabe!

Piše: Frano Vukoja, VLM

Zoran Milanović posjetio je Bosnu i Hercegovinu i konstitutivne sunarodnjake. No, izbio je diplomatski gaf, ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nije došao na radni ručak koji je upriličen u povodu posjeta predsjednika SDP-a RH jer je bio sit činjenice da je uvaženi gost u svoj posjet prijateljskoj Bosni i Hercegovini uvrstio i razgovor s političkim predstavnicima stranaka, kojima su bosanskohercegovački Hrvati na posljednjim izborima dali golemu potporu. A HNS aktivirali su nakon što su pasivizirani pri formiranju federalne vlasti.

Milanović je osjetio koliko je uzavreo bosanski lonac u kojem se geostrateškim zakonom spojenih posuda kuhaju vrući balkanski krumpiri. Pa ih EU baca SAD-u, SAD vraća natrag, a Turska i Rusija iz prikrajka pušu. Hercegovci kažu da se Zoka pokazao širokim, posjetivši i Široki.
Zlatko je dometnuo kako u Bosni i Hercegovini osim triju naroda živi i četiri milijuna građana. Pa mnogi postavljaju pitanje imaju li građanska prava oni kojima se uskraćuju nacionalna.

U Helšinskom odboru za ljudska prava u Bosni i Hercegovini kažu da su ljudska prava u BiH potisnuta na marginu, o čemu je bilo riječi i na marginama posjeta hrvatskog premijera svom bh. kolegi Bevandi, prijateljskoj BiH i pripadnicima svoga naroda. Lagumdžija je kazao da bi sigurno došao na ručak da je došla Vesna Pusić. A upravo je Vesna, kao hrvatska božica proljeća, zacvrkutala kako su Hrvati u BiH neravnopravni i dodala kako ni treći entitet nije za odbaciti. Pogotovo što i vrapci i komarci znaju da država sastavljena iz dva dijela ne može ostati cijela.

Bez trećeg nema sreće, ali ako treći ne dolazi u obzir jer tri nije paran broj, onda je četvrti neophodan. Iako kažu da je parni stroj izumljen, samo zato što nisu mogli izumiti neparni. Ali neki punom parom tjeraju s dva entiteta, ustrajavaju na takvom parnom (u)stroju, iako mu je već odavno vrijeme za muzej.

Lagumdžija je dodao kako ne voli državne udare, a oni su se više puta dogodili upravo po glavi hrvatskih stanovnika u BiH, od samog Daytona, Barryjevih pravila, Petritschovih odluka pa do rušenja Izbornog zakona. Uslijedili su udari snijega, stižu i udari po džepu građana i naroda jer struja ide gore, a za njom će, kažu, i PDV. A kud svi nameti na vilajet, tud i cijene na svijet. Što bi moglo izazvati priče slične onoj o Muji i usisivaču prašine.

Kod Muje navrati trgovac koji prodaje usisivače, a domaćin ga uvjerava da nema novca. Trgovac prospe smeće po kući i reče:
- Ja ću pojesti sve ovo smeće ako ga ovaj usisavač ne pokupi!
- I hoćeš, jutros su mi isključili struju - složi se Mujo.

Zoka se uvjerio kako je u zemlji krvi i meda, pri tom se malo odmorio od problema u svojoj zemlji mlijeka. Koja čeka pčele i med.

A lijepa naša Anđa Đolo na dodjeli Oscara pokazivala je desnu nogu, što je uznemirilo desnicu širom svijeta i šire. Na brdovitom Balkanu očekuje se turbofolk hit „Koga voli Angelina Jolie“ pa bi lijepa naša Anđa mogla dati nogu svima. Osim Istri koja je već u Europi, gdje kani podići novi dom i piti koktele s Pittom. Koji ne strahuje od Anđine noge jer Brad je brand. Njihov brak nije kao onaj daytonski - iz tuđeg računa, a vlastitog proračuna. Taj Dayton jedni i dalje doživljavaju kao daj to nama, drugi kao daj to nama, pa treći viče:
- Dajte nemojte!
Zbivanja u tom daytonskom braku sliče na onu bračnu nezgodu kada muž dovodi u stan ljubavnicu, a preneraženoj supruzi šapće:
Pravi se da si mi sestra!

Kažu da se svaka škola plaća, ali to pravilo u BiH ima više varijacija na temu. Škola u BiH besplatna je, a bude i badava. Mujo pita Hasu zna li kakva je razlika između besplatno i džabe.
- Ne znam - odgovara Haso.
- Evo ovako: u školu si išao besplatno, ali džabe - objasni mu Mujo.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi